Wednesday 12 November 2014

On jo vix (IX). Mirador del Eden.

Trenc d´alba als Andes
 Fa dies que des de la terrassa entreveig les postes de sol del Quindió. Dic entreveig, perquè m'obstaculitza una part de l'horitzó un edifici antic i ruïnós.

He de conformar-me. Els trencs d´alba amb els colorits extraordinaris del Mediterrani, ací esta difícil que els trobe. Des d'on estic sempre veuré eixir el Sol per darrere d'un muntanyar de 3.287 m d'altura. Sempre pel mateix lloc, just per l'Alt de la Línia, punt de pas importantíssim des de la zona marítima del Pacific i de l'Atlàntic a la zona central i la capital, separades per la serralada central dels Andes colombians.

La posta del sol es produeix sempre pel mateix lloc, i podre intuir que en l'horitzó està el Pacific, però és tal la distància, 200 kts., que ni per casualitat s'albira.

Posta de sol
No m'oblide que quasi estic en l'equador terraqüi, i en l'hemisferi nord pels pèls.
A causa d'aqueixa ubicació, els fenòmens astronòmics, atmosfèrics, ecològics, etológicos, etc. són variats. No obstant açò, el Departament del Quindió posseeix un microclima que manté hidratat el territori i una temperatura mitjana de 22 graus.

La manca de transport ferroviari i la carestia de carreteres cap al centre, a causa de la barrera dels Andes, ha propiciat que el transport per carretera siga el principal mitjà de proveïment. La precarietat de les carreteres, que para més inri són de peatge, sense tanques delimitadores i de ferma més que millorable, la lentitud del transport pesat, les mules (tráilers) i turbos, produeixen viatges de durada interminable. 6 hores per a fer 273 km.

La mala gestió, corrupció i alguns més “… on”, han privat que s'alleugerisca aquesta ruta. L'interminable Túnel de la Línia, actualment en construcció, entre les ciutats de Calarcá i Cajamarca, que en acabar-se serà el túnel automobilístic més llarg de Llatinoamèrica amb una longitud de 8.651,55 m. , es troba a 2.420 metres sobre el nivell del mar; es tenia planejada el lliurament per a juliol de 2013, sent postergada a juliol de 2014. Nous retards i diferències contractuals amb els contractistes, situen el seu lliurament en 2016. Retards i més retards. Un pou sense fons en despeses.


Posta de Sol
El punt triat per a l'observació esta uns 800 metres sobre el nivell del pla que s'estén d'una banda del departament  i que esta solcat per diversos rius, tots tributaris del llegendari i perillós riu Cauca. Des d'aquest punt, anirem veient l'espectacularitat de la naturalesa. En estar situat en la ruta, Carretera Nacional 40, de pujada a l'Alt de la Línia, encara que no tinguera la visió de la vall, ja és de per si espectacular el tràfic que trepitja aquesta ruta.

Les maniobres de les mules (tràilers) en les corbes, ocupant tota la calçada, compten amb l'ajuda d'improvisats reguladors del tràfic, que per uns pocs  pesos llançats des de les cabines pels muleros, situats en les corbes conflictives donen pas i a uns, els de pujada, parant als de baixada o a l'inrevés. Els avançaments d'unes amb unes altres, els turismes encaixonats entre aquests mastodonts i trets en ocasions fora de la pista, la temerària conducció dels autobusos de ruta, esquivant, avançant, arraconat. Un espectacle esborronador.

Tempesta al Quindió
La cerca d'un punt o talaia còmoda i segura, des d'on poder robar aqueixos abstractes retrats que pinta la naturalesa i que ací són més espectaculars en l'ocàs, per fi han donat el seu fruit. Encara que la seguretat, tan escassa segons uns, plantege la necessitat de parar esment a l'entorn.

Estarem atents.




  ------------------------------

Donde yo vivo  (IV).  Mirador del Eden.


Puesta de Sol
Hace días que desde la terraza entreveo las puestas de Sol del Quindió. Digo entreveo, porque me obstaculiza una parte del horizonte un edificio antiguo y ruinoso. 
 
Tengo que conformarme. Los amaneceres con los coloridos extraordinarios del Mediterráneo, aquí esta difícil que los encuentre. Desde donde estoy siempre veré salir el Sol por detrás de una mole de  3.287 m de altura. Siempre por el mismo lugar,  justo por el Alto de La Línea,  punto de paso importantísimo desde la zona marítima del Pacifico y del Atlántico a la zona central y la capital, separadas por la cordillera central de los Andes colombianos.

La puesta del sol se produce siempre por el mismo lugar, y podre intuir que en el horizonte está el Pacifico, pero es tal la distancia, 200 kts., que ni por asomo se divisa.

No me olvido que casi estoy en el ecuador terráqueo, y en el hemisferio norte por los pelos.

Puesta de Sol

Debido a esa ubicación, los fenómenos astronómicos, atmosféricos, ecológicos, etológicos, etc. son variados. No obstante, el Departamento del Quindió posee un microclima que mantiene hidratado el territorio y una temperatura media de 22 grados.

La carencia de transporte ferroviario y la carestía de carreteras hacia el centro, debido a la barrera de los Andes, ha propiciado que el transporte por carretera sea el principal medio de abastecimiento. La precariedad de las carreteras, que para más inri son de peaje, sin vallas delimitadoras y de firme más que mejorable, la lentitud del trasporte pesado, las mulas (tráilers) y turbos, producen viajes de duración interminable.

Salida del Sol
La mala gestión, corrupción y algunos más “… on”, han privado que se aligere esta ruta. El interminable Túnel de la Línea, actualmente en construcción, entre las ciudades de Calarcá y Cajamarca, que al terminarse  será el túnel automovilístico más largo de Latinoamérica con una longitud de 8.651,55 m. , se encuentra a 2.420 metros sobre el nivel del mar;  se tenía planeada la entrega para julio de 2013,  siendo postergada  a julio de 2014. Nuevos retrasos y diferencias contractuales con los contratistas,  sitúan su entrega en 2016. Retrasos y más retrasos. Un pozo sin fondo en gastos.

El punto elegido para la observación esta unos 800 metros sobre el nivel de la planicie que se extiende por una parte del departamento y que esta surcado por varios ríos, todos tributarios del legendario y peligroso rio Cauca. Desde este punto, iremos viendo la espectacularidad de la naturaleza. Al estar situado en la ruta, Carretera Nacional 40, de subida al Alto de La Línea,  aunque no tuviera la visión del valle, ya es de por si espectacular el tráfico que pisa esta ruta.

Las maniobras de las mulas (trailers) en las curvas, ocupando toda la calzada, cuentan con la ayuda de improvisados reguladores del tráfico, que por unos pesos arrojados desde las cabinas por los muleros, situados en las curvas conflictivas dan paso y a unos, los de subida, parando a los de bajada o al revés.  Los adelantamientos de unas con otras, los turismos encajonados entre estos mastodontes y sacados en ocasiones fuera de la pista, la temeraria conducción de los autobuses de ruta, esquivando, adelantando, arrinconado. Un espectáculo espeluznante.

Tormenta en el Quindió
La búsqueda de un punto o atalaya cómoda y segura, desde donde poder robar esos abstractos retratos que pinta la naturaleza y que aquí son más espectaculares en el ocaso, por fin han dado su fruto. Aunque la seguridad, tan escasa según unos, plantee la necesidad de prestar atención al entorno.

Estaremos atentos.

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...