dissabte, 3 de febrer de 2018

De parapents, pintors i poetes.

Omar Rayo Reyes
La distància que hi ha entre Bogotà i Cali és tal, que encara avui mitjançant la comunicació virtual podem seure un bon amic a la terrassa del nostre apartament, no els serveix a dos que gaudeixen de la interacció verbal i presencial.

La proposta era clara. Gustavo estaria el dia 20 de gener a Roldanillo, a mig camí entre Cali i Bogotà, on s'estava celebrant la Superfinal de la Copa del Món de Parapent Cross Country. Un esdeveniment internacional que es realitza cada any, i per segona vegada va ser Colòmbia la triada. Amb vents favorables, durant 13 dies, i després d'un vol diari, en el qual els pilots segueixen una ruta, guanya qui recorrega la ruta en el menor temps possible.

La Vall del Cauca presenta condicions climàtiques constants de calor i vents favorables, el que possibilita volar sobre muntanyes i valls més de 100 quilòmetres cada dia. En el cas de Roldanillo, aquest ha estat seu del circuit de la Copa del Món, un Superfinal de la Copa del Món, un Campionat Mundial de Nacions i múltiples Open Internacionals.

Per dir la veritat, era la primera vegada que escoltava parlar de Roldanillo. El llac Calima, en la mateixa longitud a la vall del Cauca, era un referent per a mi, ja que les seves especials condicions climàtiques el col·locaven en un dels millors punts del planeta per realitzar esports aquàtics on intervé el vent, com ara, vela , esquí nàutic, surf de vela, kitesurf ...., i ara descobria que en Roldanillo es donaven les condicions òptimes per a un cosí dels anteriors, el parapent.

Quan un està subjecte a obligacions, siguen cites mèdiques, proves i paperassa, per la pròpia inèrcia del procés, l'encadenament d'incompliments i retards és per tapar-se els ulls i les orelles.

No eren els parapents la meva prioritat, i si ho haguessin estat, la pluja ja havia sentenciat per aquest dia la impossibilitat que els moderns Ícaros fessin les seues piruletes.

Com sempre, la coincidència amb Gustavo em produïa curiositat, sospitava que m'anava a reportar sorpreses.

La intempestiva hora de la meua arribada (ja em justifique en un paràgraf anterior), va produir la desagradable NO coincidència a l'hora de dinar. No obstant això, fora d'hora ja, al Restaurant Fusió Gourmet, ubicat en un edifici de port colonial, donava compte de la lasanya, mentre des del balcó on es trobava la meua taula, tenia un punt excel·lent per observar en el parc Elies Guerrero, una miscel·lània de colors d'ales d'Ícar, de les indumentàries dels seus portadors, de la barreja de nacionalitats i idiomes, i una infinitat de punts més on fixar els meus recosits ulls.

La negada habilitat pels idiomes em privaven de conèixer les impressions que es portaven els gringos, víkings, els súbdits de la reina Isabel; o qui eren els guanyadors, si polonesos, japonesos, italians, suïssos o francesos.

Plou. Amb la bateria del mòbil a nivells de mort cel·lular, li pregunte a Google on sóc.

 Avui és 20 de gener, aquest dia, però de l'any 1576, Francisco Redondo Ponce de León, va fundar Roldanillo i li va donar el nom de Vila de Càceres. És conegut també com la "Terra de l'Ànima", amb el qual Carlos Villafañe, el seu insigne poeta de finals del segle XIX, el qualifica.

Gustavo em cita al Museu Rayo de Dibuix i Gravat Llatinoamericà. Ell ho ha visitat al matí.

També avui 20 de gener, però de 1929, va néixer a Rondanillo, Omar Rayo Reyes, reconegut i famós pintor que el 1970 va obtenir el primer lloc del Saló Nacional d'Artistes de Colòmbia i el 1972 el primer Premi de la Biennal de Sao Paulo.

 A la recepció m'atén una elegant senyora d'estranya bellesa. No em sembla colombiana, però tampoc puc endevinar la procedència. Sobre la seua brusa negra i al voltant del coll porta una chaquira (collaret) elaborat per les dones de l'ètnia Embera Cham. A dir de les indígenes, els collarets reflecteixen la seua relació amb la imaginació i l'observació de la natura.

Agueda Pizarro 
Em dóna la mà, blanca i fina.

- El Museu tanca a la 6.00 pm, són les 5.00 pm, l'entrada són 5.000 pesos, (1,50 euros). Avui hem inaugurat, celebrem els 35 anys del museu i els 90 del naixement d'Omar Rayo.
- ¿No hi ha bonificació en l'entrada de jubilats i pensionistes ?. – Pregunte. Es el costum. La senyora, sembla no entendre. Jo tampoc entenc perquè pregunte per una bonificació de 1.50 euros.

Amb les seues indicacions començe el recorregut de les sales d'exposició del Museu que Rayo va construir amb els diners que va rebre del premi de la Biennal de Sao Paulo i en el terreny donat per la municipalitat de Roldanillo. El disseny va ser elaborat per l'arquitecte mexicà Leopoldo Gout, inspirat en elements de l'arquitectura maia, consta de vuit mòduls octagonals i es va inaugurar el 1981, en el seu jardí descansa el cos de l'artista.

Exposició

- Geometria Immanent - Pintura i dibuix (1948-1978).
- Geometria Immanent - Intaglios (1960-1970).
- Pulsions - Col·lecció Projecte Bachué. (Expo temporal de 30 creadors colombians)

Llegeix sobre l'obra de Rayo:
-     ¨Demostra que l'art geomètric pertany tant al passat ancestral com al futur incert. Utilitzant el rastre dels ancestres indígenes, descobreix noves maneres d'executar i presentar els intricats laberints visuals i geomètrics¨
Després d'aquesta lectura associe el chaquira vist en recepción.
El Museu exerceix d'eix sobre el qual es realitzen activitats permanents, com exposicions pictòriques dels grans mestres de la plàstica mundial, Picasso, Francisco de Goya i Miro.
Gustavo m'espera a recepció amb la sorpresa.
Als seus setanta-tants (el 25 de gener és el seu aniversari) i mig món recorregut, tot es sorprèn i troba situacions extraordinàries. Té la curiositat d'un nen, el que no sap o vol aclarir millor, ho pregunta. Estableix conversa i amistat ràpidament. Té la virtut de saber col·locar-se en el mateix pla del seu interlocutor. Em sento còmodo conversant amb ell i comptar amb la seva amistat, llàstima de distancias.

- Vicent, la senyora és filla de pare espanyol. És la vídua d'Omar Rayo.


Agueda Pizarro i Vicent Ibañez
Vaja, que casualitat. L'elegant senyora és la vídua d'Omar Rayo. Però Gustavo, en el temps que va estar esperant-me esbrina molt més.
Águeda Pizarro Oniçiu (New York, Estats Units; 1941) és poeta, gestora cultural, escriptora i directora del Museu Rayo.
Águeda Pizarro és filla de l'espanyol Miguel Pizarro Zambrano i García de Caravantes, escriptor, professor i diplomàtic i de la romanesa Gratiana Oniçiu . Miguel Pizarro va ser amic i col·laborador de Federico García Lorca, Jorge Guillen i Pedro Salinas, i exiliat el 1939 a causa de la guerra civil espanyola.
Lorca li dedica a Miguel Pizarro, davant la seua marxa al Japó, per allunyar-lo de María Zambrano, el poema
¡Flecha sin blanco!

¡Miguel Pizarro!
¡Flecha sin blanco!
¿Dónde está el agua
para su cisne blanco?
El Japón es un barco
de marinos antipáticos.
Una luna y mil faroles.
Sueño de papel pintado.

Entre la roca y la seda,
¡la roca! Miguel Pizarro.
La seda reluce ausente
y a la roca vienen pájaros.

Olas de la mar pajiza
no detengan tu barco.
Aires oblicuos te besen
en el siniestro costado.

(Revés de este biombo)

Sin blanco,
blanco.

(Crisantemos blancos)


Sin blanco,
blanco.

(Cerezos en los campos.)

Sin blanco
blanco.

(Ai-Ko desnuda y temblando.)

¡Ay, sin blanco
blanco!

Miguel Pizarro de 21 anys i la filòsofa María Zambrano de 14 anys, cosins carnals, van iniciar una relació en 1917, per Maria va ser el seu gran amor de joventut. L'any 1921 la família va intervenir, separant a la parella, i Miguel va ser enviat al Japó, com a professor d'espanyol a la Universitat d'Osaca.
 ----------------------------
Àgueda Pizarro es va graduar en filologia romana, arts i literatura francesa a la Universitat de Columbia a Nova York on anys més tard seria professora de francès i espanyol. A més, l'any 1985, crea la trobada de poetes colombianes.

Algunes de les seves obres més rellevants són: País Pell (1987), Sóc Sud (1988), Saremas (1996), dedicat a la seva filla Sara, Llavi addicte (1972), Ultramor (1998), Miguel Pizarro, fletxa sense blanc (2004 ) entre d'altres.

Àgueda Pizarro va ser l'esposa de Ómar Rayo fins que aquest va morir en l'any 2010. Sara Rayo Pizarro, qui també és artista i continua amb el llegat deixat pel seu pare.
 ------------------

Reflexió: Durant els 12 últims anys, en la meva vida s'han produït uns canvis mai imaginats, alguns de calat, en els quals la malaltia de Parkinson ha tingut alguna cosa a veure.
- Un d'ells és, l'oportunitat de conèixer a través de la Fundació Esperança contra el Parkinson de Bogotà a Gustavo Parra, al qual dedico aquest article al meu bloc, amb motiu del seu aniversari el dia 25 de gener. El seu caràcter proper i la seva empatia li fan fàcil la ràpida interacció amb qualsevol persona. Admiro la seva lucidesa i la seva curiositat per qualsevol assumpte d'aquest món i li agraeixo la seva confiança i la seva amistat.
     - La meua residència a Colòmbia, amb petits períodes de tornada a Espanya, ja sumen més de quatre anys. Durant aquest període he comprovat que hi ha una oferta cultural i d'oci de gran alçada com els programats en Roldanillo, (32.000 habitants). Els esdeveniments culturals tenen la mateixa acceptació que a Espanya.

- Colòmbia és un país jove, amb una corba de natalitat de 16,3 naixements / 1.000 habitants (2016), sent la d'Espanya de 8'80.

La meua opinió sobre Colòmbia de vegades xoca amb l'opinió dels colombians emigrats a Espanya. Les meues opinions valoren i enalteixen més a Colòmbia que ho fan els seus propis nacionals. Amb aquest relat, en què la casualitat m'uneix a Gustavo Parra, Omar Rayo, Águeda Pizarro, Miguel Pizarro, María Zambrano, Federico García Lorca, Jorge Guillen i Pedro Salinas, vull reivindicar la part positiva i de futur de Colòmbia. Esborrar la imatge d'una Colòmbia primera subministradora de cocaïna del planeta. La imatge d'una Colòmbia insegura, plena de capos dels cartells com el de Cali i Medellín. De sicaris i guerrillers tallant caps i cremant hisendes, de dones exercint-la prostitució en carreteres i tuguris, quan no, acusades de plomar incauts, que tant han calat.

Vicent Ibañez i Mas
Santiago de Cali

Febrer de 2018

---------------------------------

DE PARAPENTES, PINTORES Y POETAS.


Omar Rayo
La distancia existente entre Bogotá y Cali es tal, que aunque hoy mediante la comunicación virtual podemos sentar a un buen amigo en la terraza de nuestro apartamento, no les sirve a dos que disfrutan de la interacción verbal y presencial. 
La propuesta era clara. Gustavo estaría el día 20 de enero en Roldanillo, a mitad de camino entre Cali y Bogotá, donde se estaba celebrando la Superfinal de la Copa del Mundo de Parapente Cross Country. Un evento internacional que se realiza cada año, y por segunda vez fue Colombia la elegida. Con vientos favorables,  durante 13 días, y tras un vuelo diario,  en el que los pilotos siguen una ruta, gana quien realice el recorrido en el menor tiempo posible.
El Valle del Cauca presenta condiciones climáticas constantes de calor y vientos favorables, lo que posibilita volar sobre montañas y valles más de 100 kilómetros cada día. En el caso de Roldanillo, este ha sido sede del circuito de la Copa del Mundo, una Superfinal de la Copa del Mundo, un Campeonato Mundial de Naciones y múltiples Open Internacionales.
Para decir la verdad, era la primera vez que escuchaba hablar de Roldanillo. El lago Calima, en la misma longitud y en el valle del Cauca, era un referente para mí, ya que sus especiales condiciones climáticas le colocaban en uno de los mejores puntos del planeta para realizar deportes acuáticos donde interviene el viento, tales como, velaesquí náuticowindsurfkitesurf …., y ahora descubría que en Roldanillo se daban las condiciones óptimas para un primo de los anteriores, el parapente.
Cuando uno está sujeto a obligaciones, sean citas médicas, pruebas y papeleos, por la propia inercia del proceso, el encadenamiento de incumplimientos y retrasos es para taparse los ojos y los oídos.
No eran los parapentes mi prioridad, y si lo hubiesen sido, la lluvia ya había sentenciado para ese día la imposibilidad de que los modernos Ícaros hicieran sus piruletas.
Como siempre, la coincidencia con Gustavo me producía  curiosidad, sospechaba que me iba a reportar sorpresas.
La intempestiva hora de mi llegada (ya me justifique en un párrafo anterior),  produjo la desagradable NO coincidencia a la hora del almuerzo. No obstante, fuera de hora ya, en el Restaurante Fusión Gourmet, ubicado en un edificio de porte colonial, daba cuenta de la lasaña, mientras desde el balcón donde se encontraba mi mesa, tenía un punto excelente para observar en el parque Elías Guerrero, una miscelánea de colores de alas de Ícaro, de las  indumentarias de sus portadores, de la mezcla de nacionalidades e idiomas, y un sinfín de puntos más donde fijar mis recosidos ojos. 

Mi negada habilidad por los idiomas me privaban de conocer las impresiones que se llevaban los gringos, vikingos, los súbditos de la reina Isabel­­; o quiénes eran los ganadores, si polacos, japoneses, italianos, suizos o franceses.
Llueve. Con la batería del móvil a niveles de muerte celular, le pregunto a Google dónde estoy.  
Hoy es 20 de enero, ese día, pero del año 1576, Francisco Redondo Ponce de León, fundo Roldanillo y le dio el nombre de Villa de Cáceres. Es conocido  también como la “Tierra del Alma”, con el que Carlos Villafañe, su insigne poeta de finales del siglo XIX, le califico.
Gustavo me cita en el Museo Rayo de Dibujo y Grabado Latinoamericano. Él lo ha visitado por la mañana.
También hoy 20 de enero, pero de 1929, nació en Rondanillo, Omar Rayo Reyes, reconocido y famoso pintor que en 1970 obtuvo el primer puesto del Salón Nacional de Artistas de Colombia y en 1972 el primer Premio de la Bienal de Sao Paulo.
En la recepción me atiende una elegante señora de extraña belleza. No me parece colombiana, pero tampoco puedo adivinar su procedencia. Sobre su blusa negra y alrededor del cuello luce una chaquira (collar) elaborado por las mujeres de la etnia Embera Cham. A decir de las indígenas, los collares reflejan su relación con la imaginación y la observación de la naturaleza.
Me tiende su mano, blanca y fina.
- El Museo cierra a la 6.00 pm, son las 5.00 pm, la entrada son 5.000 pesos ,(1,50 euros). Hoy hemos inaugurado, celebramos los 35 años del museo y los 90 del nacimiento de Omar Rayo.
- ¿No hay bonificación en la entrada de jubilados y pensionistas?. - Pregunto. La costumbre. La señora, parece no entender. Yo tampoco entiendo porque pregunte por una bonificación de 1.50 euros.
Con sus indicaciones empiezo el recorrido de las salas de exposición del Museo que Rayo construyo con el dinero que recibió del premio de la Bienal de Sao Paulo y en el terreno donado por la municipalidad de Roldanillo. El diseño fue elaborado por el arquitecto mexicano Leopoldo Gout, inspirado en elementos de la arquitectura maya, consta de ocho módulos octagonales y se inauguró en 1981, en su jardín descansa el cuerpo del artista.
Exposición
-      Geometría Inmanente – Pintura y dibujo (1948-1978).
-      Geometría Inmanente – Intaglios (1960-1970).
-      Pulsiones – Colección Proyecto Bachué. (Expo temporal de 30 creadores colombianos)
Leo sobre la obra de Rayo: ‘’Demuestra que el arte geométrico pertenece tanto al pasado ancestral como al futuro incierto. Utilizando el rastro de los ancestros indígenas, descubre nuevas maneras de ejecutar y presentar los intrincados laberintos visuales y geométricos.’’  Tras esta lectura asocio el chaquira visto en recepción.
El Museo ejerce de eje sobre el que se realizan actividades permanentes, como exposiciones pictóricas de los grandes maestros de la plástica mundial, Picasso, Francisco de Goya y Miro.
Gustavo me espera en recepción con la sorpresa. A sus setenta y tantos (el 25 de enero es su  cumpleaños) y medio  mundo recorrido, aun se sorprende y encuentra situaciones extraordinarias. Tiene la curiosidad de un niño, lo que no sabe o quiere aclarar mejor, lo pregunta. Establece conversación y amistad rápidamente. Tiene la virtud de saber colocarse en el mismo plano de su interlocutor. Me siento cómodo conversando con él y contar con su amistad, lastima de distancias.
Agueda Pizarro y Vicent Ibañez  - 2018
-      Vicent, la señora es hija de padre español. Es la viuda de Omar Rayo. Vaya que casualidad.
La elegante señora es la viuda de Omar Rayo. Pero Gustavo, en el tiempo que estuvo esperándome averiguo mucho más.
Águeda Pizarro Oniçiu (New YorkEstados Unidos1941) es poetagestora culturalescritora y directora del Museo Rayo.
Águeda Pizarro es hija del español Miguel Pizarro Zambrano y García de Caravantes, escritor, profesor y diplomático y de la rumana Gratiana Oniçiu. Miguel Pizarro fue amigo y colaborador de Federico García LorcaJorge Guillen y Pedro Salinas exiliado en 1939 debido a la guerra civil española.

Lorca le dedica a Miguel Pizarro, ante su marcha a Japón, para alejarlo de María Zambrano, el poema

¡Flecha sin blanco!

¡Miguel Pizarro!
¡Flecha sin blanco!
¿Dónde está el agua
para su cisne blanco?
El Japón es un barco
de marinos antipáticos.
Una luna y mil faroles.
Sueño de papel pintado.

Entre la roca y la seda,
¡la roca! Miguel Pizarro.
La seda reluce ausente
y a la roca vienen pájaros.

Olas de la mar pajiza
no detengan tu barco.
Aires oblicuos te besen
en el siniestro costado.

(Revés de este biombo)

Sin blanco,
blanco.

(Crisantemos blancos)

Sin blanco,
blanco.

(Cerezos en los campos.)

Sin blanco
blanco.

(Ai-Ko desnuda y temblando.)

¡Ay, sin blanco
blanco!

Miguel Pizarro de 21 años y la filósofa María Zambrano de 14 años, primos carnales, iniciaron una relación  en 1917, para María fue su gran amor de juventud. El año 1921 la familia intervino, separando a la pareja, y Miguel fue enviado a Japón, como profesor de español en la Universidad de Osaka.
---------------------

Agueda Pizarro - 2018
Águeda Pizarro se graduó en filología romana, artes y literatura francesa en la Universidad de Columbia en New York donde años más tarde sería profesora de francés y español. Además, en el año 1985, crea el encuentro de poetas colombianas.
Algunas de sus obras más relevantes son: País Piel (1987), Soy Sur (1988), Saremas (1996), dedicado a su hija Sara, Labio adicto (1972), Ultramor (1998), Miguel Pizarro, flecha sin blanco (2004) entre otras.
Águeda Pizarro fue la esposa de Ómar Rayo hasta que este murió en el año 2010.  Sara Rayo Pizarro, la hija, también es artista y continúa con el legado dejado por su padre.

Reflexión: Durante los 12 últimos años, en mi vida se han producido unos cambios nunca imaginados, algunos de calado, en los que la enfermedad de Parkinson ha tenido algo que ver.

-     - Uno de ellos es, la oportunidad de conocer a través de la Fundación Esperanza contra el Parkinson de Bogotá a  Gustavo Parra, al cual dedico este artículo en mi blog, con motivo de su aniversario el día 25 de enero. Su carácter cercano y su empatía le hacen fácil la rápida interacción con cualquier persona. Admiro su lucidez y su curiosidad por cualquier asunto de este mundo y le agradezco su confianza y su amistad.

-      Mi residencia en Colombia, con pequeños periodos de vuelta a España, ya suman más de cuatro años. Durante ese periodo he comprobado que existe una oferta cultural y de ocio de gran altura como los programados en Roldanillo, (32.000 habitantes). Los eventos culturales tienen la misma aceptación que en España.

-     - Colombia es un país joven, con una curva de natalidad de 16,3 nacimientos/1.000 habitantes (2016), siendo la de España de 8’80.
Mi opinión sobre Colombia a veces choca  con la opinión de los colombianos emigrados a España. Mis opiniones valoran y ensalzan más a Colombia que lo hacen sus propios nacionales. Con este relato, en el que la casualidad me une a  Gustavo Parra, Omar Rayo,  Águeda Pizarro, Miguel Pizarro, María Zambrano, Federico García LorcaJorge Guillen y Pedro Salinas, quiero reivindicar la parte positiva y de futuro de Colombia. Borrar la imagen de una Colombia primera suministradora de cocaína del planeta. Borrar la imagen de  una Colombia insegura, plagada de capos de los carteles como el de Cali y Medellín. De sicarios y guerrilleros cortando cabezas y quemando haciendas, de mujeres ejerciéndola prostitución en carreteras y tugurios, cuando no, acusadas de desplumar a incautos, que tanto ha calado.


Vicent Ibañez i Mas
Santiago de Cali


Febrero de 2018

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...