dissabte, 21 d’abril de 2018

La porta del convent.

Article publicat en el Llibre de les Festes de la Purissíma Xiqueta de 2018.

LA PORTA  DEL CONVENT

Tot i que la porta està tancada i no hi ha franciscans les campanes segueixen anunciant els quarts d'hora, les hores i l'Ave Maria. Em desperte pel seu repicar matiner. Més tard, quan isc al carrer, veig la porta tancada i em torne a repetir, per convéncer-me, que allà no hi ha ningú. Durant els últims 60 anys de la seua existència, cada dia he escoltat les campanes anunciant les celebracions de la Santa Missa. Sonaven mitja hora abans, un quart d'hora abans i en l'hora en punt del començament de la cerimònia. En els últims anys, arran de la renovació de les campanes, sent la meua mare, padrina d'una elles, es va incorporar la funció del toc dels quarts d'hora, les hores i l'Ave Maria.

- Va, Vicent, que es fa tard, la missa començarà i tu no t'hauràs posat el roquet- diu ma mare.

Corrent, arribe a temps d'ajudar el pare Antonio Porturas a acomodar-se l'estola i la casulla, hui brodada amb fil d'or i tela de color vermell, senyal que és la celebració d'algun màrtir.

Per arribar a aquest punt, per ajudar en la Santa Missa, el pare Porturas em va sotmetre a l'estudi de les contestacions al celebrant. Quan vaig aprovar, i no abans, vaig poder accedir a l'altar com a escolà del Convent.

En finalitzar l'últim toc del campanar, eixim de la sagristia, tire de la corda i faig sonar la campaneta, és l'avís als feligresos que el celebrant sortirà i han de rebre'l dempeus.

- “Que alegría cuando me dijeron: Vamos a la casa del Señor ….”- entonen, de sobte, cent veus.

L'altar, que ha patit una remodelació, produeix un lleuger titubeig del pare, se sent desconcertat, no s'acostuma a la nova ubicació.

El Concili Vaticà II (1962-1965), convocat pel papa Joan XXIII i clausurat per Pau VI, va aprovar la renovació de la Sagrada Litúrgia, l'objectiu principal de la qual fou l'augment de la participació dels laics en aquesta. Com en totes les esglésies, la taula de l'altar, enganxada al retaule, es va desplaçar i es va col·locar al centre del presbiteri, quedant el celebrant de cara al poble.

L'altar existent no era aprofitable, per la qual cosa es va traslladar el de la capella del seminari. A més, es va traure la barana que separava el presbiteri de la nau central, la qual limitava la visió dels oficis. Els canvis són importants, el celebrant veu els assistents i els assistents veuen cadascuna de les evolucions del celebrant. La retirada de l'antic altar produeix en el retaule un impacte visual negatiu. Desapareix el sagrari i la fornícula on s'exposava la custòdia amb l'hòstia consagrada, i sobretot la cortineta, que queia de forma "miraculosa", aquesta era la meua sensació, i servia perquè el celebrant retirés la custòdia sense ser vist. La retirada del sagrari de l'altar major va convertir la capella de sant Francesc, a més de capella de la Confessió, també, en capella de la Comunió.

Mire cap al cor. Els seminaristes s'havien ubicat al cor disciplinadament uns moments abans de la nostra eixida. Havien arribat des del seminari del carrer Escoto en dues files i en silenci. Anaven revestits de l'hàbit franciscà, amb el cordó de tres nusos. Una estona abans havien esmorzat al menjador, i el temps de silenci va ser amenitzat per un d'ells, llegint vides de sants o paràgrafs relacionats amb la festivitat del dia, pujat a un púlpit petit des delqual la seua veu arribava a tot l'auditori.


El seminari estava a vessar de nois amb la vocació de seguir Francesc d'Assís. Aquests tenien la seua missa diària a la capella del seminari, tan sols els diumenges, fins que el seminari es va tancar la missa de dotze era la missa "dels col·legialets", per tant, solemne per antonomàsia. En el seu desplaçament, cada un d'ells portava una bossa de tela una mica voluminosa. Abans d'entrar al cor, havien de deixar en una habitació de la porteria, habilitada amb penjadors numerats, la seua bossa de roba bruta. Les llavaneres les recollien i deixaven la de la setmana anterior. Alguna deixava un tros de "Coca Maria" entre la roba o una bosseta amb panses o ametlles torrades. Als col·legialets ningú els ha vist travessar pel carrer Escoto cap al Convent, fet que durant algun temps va ser una pregunta sense resposta.Com a cosa exòtica, van tindre la presència d'un jove de color procedent de Guinea Equatorial; per aquelles dates, província espanyola d'ultramar, i hui,
vergonyosa i abjecta dictadura d'un lladre que té el seu poble en la misèria més absoluta.

El seminari de l'edifici conventual (anomenat sant Benet) havia quedat petit per acollir les noves vocacions. Es va construir l'edifici amb la forma de Tau franciscana; hui en dia, seu del CREAMA, Escola de Música, Conservatori .... i es va habilitar un túnel subterrani que travessava el carrer i unia els dos edificis, fent més ràpida, segura i menys molesta la comunicació, ja que, a més del cor, el menjador es trobava a l'edifici conventual.

Mentrestant, el pare Baselga, sota la mirada del Crist del cor, que amb el seu cap reclinat sembla que l’aconsella, braceja, indicant al conjunt de veus quan cal donar èmfasi en el cant o abaixar el to, acompanyats per la música de l'orgue, cosa que provoca en aquells que escoltem, sorpresa i admiració, i els feligresos dissimuladament giren el cap. Entonat el càntic d'entrada, el pare Porturas s'ha refet i s'ha col·locat en el centre de l'altar, de cara al poble i jo, a la seua dreta, al costat de la credença:

- "En el nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant. Amén. El Senyor està amb vosaltres ...”

Pronuncia el celebrant. I prossegueix la Santa Missa. Observe que tots els assistents contesten al celebrant, en una mena de diàleg místic.

Això també és una novetat del Concili, el llatí, que fins llavors era l'idioma oficial de l'Església Catòlica, obri un nou temps, en consentir que les celebracions es realitzen en l'idioma oficial de cada lloc. Una altra novetat és la participació dels fidels en les lectures. Un dels moments de màxima esplendor d'assistència en els temps moderns es va produir quan, al principi del temps democràtic, es va instaurar una missa d'11.00 h, en la qual l'idioma era el valencià. Van ser misses multitudinàries. Poble creient i practicant. Però la febre va passar, els practicants van disminuir, i els creients, no sé.

La col·lecta, que forma part de l'ofertori, al costat de la preparació de la taula amb el pa i el vi i el lavatori les mans, va ser substituïda durant algun temps,  per dues urnes ubicades a l'entrada de l'església on els fidels dipositaven la seua ofrena voluntàriament i s'eliminava passar la cistella o safata entre els assistents.

- "Lectura de l'Evangeli, segons sant .......".


Comença el celebrant a anunciar l'Evangeli. No he prestat atenció a l'Evangeli. A la finalització d'aquest, isc de l'estat de somnolència gràcies al cor. Mentre el pare llegia l'Evangeli, recordava el dia del trasllat de Fra Humilde Soria Pons des de l'Església Parroquial al Convent.

Durant anys, el pare Jesús Sanjuan va recollir proves i testimonis, sobre miracles i favors que puguen ajudar en el procés de proclamar sant a Fra Humil Soria Pons. En el llibre Vidu Per què no?, Rafael Aventosa Garcia, narrava la vida, favors i miracles de Fra Humil, entre els testimonis se cita ma mare que dóna testimoni d'allò que els seus majors contaven del sant. Fra Humil estava en un nínxol del vell cementiri. El 13 de maig de 1971 va ser traslladat a la seua actual ubicació i es va preparar una gran cerimònia. Es van exposar les seues restes a l'Església Parroquial, es va adornar tota Benissa com si es tractés de la festa de la Puríssima Xiqueta, i en processó va ser traslladat al Convent.

Allà, a la primera capella de la dreta descansa, el servent de Déu, Fra Humilde Soria Pons.

El sermó posterior a l'Evangeli solia ser llarg. Per això, les ments inquietes anaven darrere de les històries explicades o, interpretant els frescos de la paret de l'església del Convent.

- “Recibe, Señor, estos dones y purifica a quienes participamos en esta liturgia ….”. Ora el pare, sobre les ofrenes presentades.

L'assistència a la missa és escassa. Són persones grans, gairebé tots; en tot cas amb més de 50 anys.

 En moments d'esplendor del convent, convivien fins a vuit o deu franciscans. Eren els temps en què el seminari estava en ple apogeu, els anys del 1960 al 1970. -“Este es el sacramento de nuestra fe …...”"

Durant la Consagració, gràcies a la nova disposició de l'altar, tots hem tingut accés a la representació cimera de la missa. La conversió del pa i el vi en el cos i la sang de Crist. Agafe la safata, i em dispose a acompanyar fins al peu del presbiteri al pare Porturas, per donar la comunió als assistents.

El cor esclata amb Pescador d'Homes, la preferida de Joan Pau II, tot just els fidels han respost a les paraules l'oficiant:

“El Cuerpo de Cristo.”

 “Amén”.

“Tú has venido a la orilla, no has buscado ni a sabios ni a ricos …… Señor me has mirado a los ojos, has dicho mi nombre ….”

Els fidels es posen en fila amb direcció cap al presbiteri, el celebrant ha baixat i s'ha col·locat a la seua mateixa alçada, tots s'acosten respectuosos, alguns recullen amb la seua mà la Sagrada Forma i prenen la comunió, és una altra novetat.

Amb el temps alguns sagraments han perdut complidors, el de la confessió és un d'ells. A la capella de la Comunió es troben els confessionaris, tan freqüentats abans i avui buits. hi han pocs confessors i pecadors també.

En l'altar es troba la imatge de sant Francesc d'Assís al qual els seguidors constituïts en Tercera Orde Franciscà TOF (terciaris) amb els seus escapularis canten amb fervor:

“Las huellas del caudillo enamorado, sigamos con fervor, vamos tras él, su voz a resonado, tremolemos la insignia del amor, su sendero es de luz, fieles terciarios a Francisco seguid ...”

Hui queden escassos terciaris, el gruix està
amb Francesc d'Assís.

Una vegada ha acabat la missa procedeix el pare a portar el copó a la capella, que com he dit abans, hi ha el sagrari retirat per la reforma de l'altar major, acompanyat pel cor amb el text de sant Tomàs d'Aquino:

-“Tantum ergo Sacramentum, Veneré-mur cérnu-i, et antiquum documéntum, nóvo cédat ri-tu-i …..”

Com marxe lluny i no se quant tornaré a visitarla, abans de tornar a casa, em dirigisc a la capella on es troba la Mare de Déu dels Dolors, allí està en la seua llàgrima a la galta i el seu etern mocador a la mà. Li demane pel meu pare que va ser l’encarregat pe molts anys de la illuminació de les andes que els actuals confrades, com varen fer els nostres pares (Benavent, Marto, Marro, Farol, Roc, Solbes i l´amic Salvador (RIP)), amb gran emoció, el Divendres Sant s’agenollen al carrer sant Josep, davant Jesús Natzaré, el seu fill.


Vicent Ibañez i Mas

Gener de 2018 Santiago de Cali (Colombia)

Fotografia-mosaic de frares admirats, amics i mestres meus : (Dreta – esquerre)
Pare Antoni. Pare Arbona. Pare Ribes. Pare Juan. Pare Jaime Pellicer, Pare Escriche. Pare Herrero, Fra Humilde Soria. Pare Giner. Pare Samuel. Pare Oton. Pare Pellicer. Pare Manresa. Pare Rubèn. Pare Ferrer. Pare Rios. Pare Canet. Pare Porturas. Pare Llorca. Pare Llombart. Sense foto: Pare Angel. Pare Jordi. Fra Ismael.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Articulo publicado en el libro de fiestas de la Purissima Xiqueta 2018

LA PUERTA DEL CONVENTO


Aunque la puerta está cerrada y no hay franciscanos las campanas siguen anunciando los cuartos de hora, las horas y el Ave María. Me despierto por su repicar tempranero. Más tarde, cuando salgo a la calle, veo la puerta cerrada y me vuelvo a repetir, para convencerme, que allí no hay nadie. 

Durante los últimos 60 años de su existencia, cada día he escuchado las campanas anunciando las celebraciones de la Santa Misa. Sonaban media hora antes, un cuarto de hora antes y en la hora en punto del comienzo de la ceremonia. En los últimos años, a raíz de la renovación de las campanas, siendo mi madre, madrina de una ellas, se incorporó la función del toque de los cuartos de hora, las horas y el Ave María.

- Va, Vicent, que se hace tarde, la misa comenzará y tú no tendrás puesto el roquete- dice mi madre.

Corriendo, llego a tiempo para ayudar al padre Antonio Porturas acomodarse la estola y la casulla, hoy bordada con hilo de oro y tela de color rojo, señal que es la celebración de algún mártir.

Para llegar a este punto, para ayudar en la Santa Misa, el padre Porturas me sometió al estudio de las contestaciones al celebrante. Cuando aprobé, y no antes, pude acceder al altar como monaguillo del Convento.

Al finalizar el último toque del campanario, cuando salimos de la sacristía, tiro de la cuerda y hago sonar la campanilla. Es el aviso a los feligreses que el celebrante saldrá y deben recibirlo de pie.

- "Que alegría cuando me dijeron: Vamos a la casa del Señor ...." - entonan, de repente, cien voces.

El altar, que ha sufrido una remodelación, produce un ligero titubeo del padre, se siente desconcertado, no se acostumbra a la nueva ubicación.

El Concilio Vaticano II (1962-1965), convocado por el papa Juan XXIII y clausurado por Pablo VI, aprobó la renovación de la Sagrada Liturgia, el objetivo principal era el aumento de la participación de los laicos en la misma. Como en todas las iglesias, la mesa del altar, pegada al retablo, se desplazó y se colocó en el centro del presbiterio, quedando el celebrante de cara al pueblo.

El altar existente no era aprovechable, por lo que se trasladó el de la capilla del seminario. Además, se quitaron las barandillas que separaba el presbiterio de la nave central, loa cual limitaba la visión de los oficios. Los cambios son importantes, ya que el celebrante ve a los fieles y los fieles ven cada una de las evoluciones del celebrante. La retirada del antiguo altar produce en el retablo un impacto visual negativo. Desaparece el sagrario y la hornacina donde se exponía la custodia con la hostia consagrada, y sobre todo la cortinilla, que caía de forma "milagrosa", esta era mi sensación, y servía para que el celebrante retirara la custodia sin ser visto. La retirada del sagrario del altar mayor convirtió la capilla de San Francisco, además de capilla de la Confesión, también, en capilla de la Comunión.

Mire hacia el coro. Los seminaristas se habían ubicado disciplinadamente unos momentos antes de nuestra salida. Habían llegado desde el seminario de la calle Escoto en dos filas y en silencio. Iban revestidos con el hábito franciscano, y con el cordón de tres nudos. Un rato antes habían desayunado en el comedor,  el tiempo de silencio fue amenizado por uno de ellos, leyendo vidas de santos o párrafos relacionados con la festividad del día, subido a un púlpito pequeño desde el que su voz llega a todo auditorio.

El seminario estaba a rebosar de chicos con la vocación de seguir a Francisco de Asís. Estos tenían su misa diaria en la capilla del seminario, tan sólo los domingos, hasta que el seminario se cerró,  la misa de doce era la misa "dels col • legialets", por tanto, solemne por antonomasia. En su desplazamiento, cada uno de ellos llevaba una bolsa de tela un poco voluminosa. Antes de entrar en el coro tenían que dejar en una habitación de la portería, habilitada con perchas numeradas, su bolsa de ropa sucia. Las "llavaneres" las recogían y dejaban la de la semana anterior. Alguna dejaba un trozo de "Coca María" entre la ropa o una bolsita con pasas o almendras tostadas. A los col • legialets nadie les ha visto atravesar por la calle Escoto hacia el Convento, durante algún tiempo fue una pregunta sin respuesta.

Como algo exótico, durante algún tiempo se contó con la presencia de un joven de color procedente de Guinea Ecuatorial; por aquellas fechas, provincia española de ultramar, y hoy, vergonzosa y abyecta dictadura de un ladrón que tiene su pueblo en la miseria más absoluta.

El seminario del edificio conventual (llamado San Benito) había quedado pequeño para acoger las nuevas vocaciones. Se construyó el edificio con la forma de Tau franciscana; hoy en día, sede del CREAMA, Escuela de Música, Conservatorio .... y se habilitó un túnel subterráneo que cruzaba la calle y unía los dos edificios, haciendo más rápida, segura y menos molesta la comunicación, ya que, además del coro, el comedor se encontraba en el edificio conventual.

Mientras tanto, el padre Baselga, bajo la mirada del Cristo del coro, que con su cabeza reclinada parece que le aconseja, bracea, indicando al conjunto cuando hay que dar énfasis en el canto o bajar el tono, acompañados por la música del órgano. Los cantos provoca en aquellos que escuchamos, sorpresa y admiración, y los feligreses disimuladamente giran la cabeza. 

Entonado el cántico de entrada, el padre Porturas se ha rehecho y se ha colocado en el centro del altar, de cara al pueblo y yo, a su derecha, junto a la credencia: 

- "En el nombre del Padre, del Hijo y del Espíritu Santo. Amén. El Señor esté con vosotros ..." y prosigue la Santa Misa. Observe que todos los asistentes contestan al celebrante, en una especie de diálogo místico. 

Esto también es una novedad del Concilio, el latín, que hasta entonces era el idioma oficial de la Iglesia Católica, abre un nuevo tiempo, en consentir que las celebraciones se realizan en el idioma oficial de cada lugar. otra novedad es la desaparición del velo en la cabeza, en las mujeres y la separación de hombres y mujeres a la hora de sentarse. y otra, es la participación de los fieles en las lecturas. Uno de los momentos de máximo esplendor de asistencia en los tiempos modernos se produjo cuando, al principio del tiempo democrático, se instauró una misa de 11.00, en la que el idioma era el valenciano. Fueron misas multitudinarias. Pueblo creyente y practicante. Pero la fiebre pasó, los practicantes disminuyeron, y los creyentes, no sé.

La colecta, que forma parte del ofertorio, junto a la preparación de la mesa con el pan y el vino, y el lavatorio las manos fue sustituida durante algún tiempo, por dos urnas ubicadas en la entrada de la iglesia donde los fieles depositaban su ofrenda voluntariamente y eliminaba pasar la cesta o bandeja entre los assistentes.

- "Lectura de san Evangelio, según san ....... ". Comienza el celebrante al anunciar el Evangelio. Yo no he prestado atención al Evangelio. A la finalización del mismo, salgo del estado de somnolencia gracias al coro.

Mientras el padre leía el Evangelio, recordaba el día del traslado de Fray Humilde Soria Pons desde la Iglesia Parroquial al Convento. Durante años, el padre Jesús Sanjuan recogió pruebas y testimonios, sobre milagros y favores que pudieran ayudar en el proceso de proclamar santo a Fray Humilde Soria Pons. En el libro, Viudo Por qué no ?, Rafael Aventosa Garcia, narraba la vida, favores y milagros de Fray Humilde, entre los testigos se cita a mi madre que da testimonio de lo que sus mayores contaban del santo. Fray Humilde estaba en un nicho del viejo cementerio. El 13 de mayo de 1971 fue trasladado a su actual ubicación y se preparó una gran ceremonia. Se expusieron sus restos en la Iglesia Parroquial, se adornó toda Benissa como si se tratara de la fiesta de la Puríssima Xiqueta, y en procesión fue trasladado al Convento. Allí, en la primera capilla de la derecha descansa, el siervo de Dios, Fray Humilde Soria Pons.

El sermón posterior al Evangelio solía ser largo. Por ello, las mentes inquietas iban detrás de las historias contadas o, interpretando los frescos de la pared de la iglesia del Convent.

- "Recibe, Señor, estos dones y purifica a quienes participamos en esta liturgia ....". Ora el padre, sobre las ofrendas presentadas.

La asistencia a la misa es escasa. Son personas mayores, casi todos; en todo caso con más de 50 años. En los momentos de esplendor del convento, convivían hasta ocho o diez franciscanos. Eran los tiempos en que el seminario estaba en pleno apogeo, los años de 1960 a 1970 .

- "Este es el sacramento de Nuestra fe ... ..." Durante la Consagración, gracias a la nueva disposición del altar, todos hemos tenido acceso a la representación cumbre de la misa, la conversión del pan y el vino en el cuerpo y la sangre de Cristo. 

Cojo la bandeja, y me dispongo a acompañar hasta el pie del presbiterio al padre Porturas, para dar la comunión a los asistentes. El coro estalla con Pescador de Hombres, la preferida de Juan Pablo II, apenas los fieles han respondido a las palabras del oficiante: 

- "El Cuerpo de Cristo." - "Amén". 

- "Tú has venidero en la orilla , no has buscado ni a sabios ni a ricos ...... Señor me has mirado a los ojos, has dicho mi nombre .... "

Los fieles se ponen en fila con dirección hacia el presbiterio, el celebrante ha bajado y se ha colocado a su misma altura, todos se acercan respetuosos, algunos recogen con su mano la Sagrada Forma y toman la comunión, es otra novedad.

Con el tiempo algunos sacramentos han perdido cumplidores, el de la confesión es uno de ellos. En la capilla de la Comunión se encuentran los confesionarios, tan frecuentados antes y hoy vacíos. hay pocos confesores y pecadores también.En el altar se encuentra la imagen de San Francisco de Asís en el cual los seguidores constituidos en Tercera Orden Franciscana TOF (terciarios) con sus escapularios cantan con fervor: 

- "Las huellas del caudillo enamorado, sigamos con fervor, vamos tras el, su a voz a resonado, tremolemos la insignia del amor, su sendero es de luz, fieles terciarios a Francisco seguid ... "

Hoy quedan escasos terciarios, el grueso está con Francisco de Assís. 

Una vez ha terminado la misa procede el padre a llevar el copón en la capilla, que como he dicho antes, está el sagrario retirado por la reforma del altar mayor. Acompañado por el coro con el texto de Santo Tomás de Aquino: 

-“Tantum ergo Sacramentum, Veneré-mur cérnu-i, et antiquum documéntum, nóvo cédat ri-tu-i …..”

Como marcho lejos y no se cuando volveré a visitarla, antes de volver a casa, me dirijo a la capilla donde se encuentra la Virgen de los Dolores, allí está con su lágrima en la mejilla y su eterno pañuelo en la mano. Le pido por mi padre que fue el encargado por muchos años de la iluminación de las andas que los actuales cofradías, como hicieron nuestros padres (Benavent, Marto, Marro, Farol, Roc, Solbes y el amigo Salvador (RIP) ), con gran emoción, el Viernes Santo se arrodillan en la calle San José, ante Jesús Nazareno, su fill.

Vicent Ibañez i Mas
Enero de 2018
Santiago de Cali (Colombia) 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotografía-mosaico de frailes admirados, amigos y maestros míos: (Derecha - izquierda) Pare Antoni. Padre Arbona. Padre Ribes. Padre Juan. Padre Jaime Pellicer, Padre Escriche. Padre Herrero, Fray Humilde Soria. Padre Giner. Padre Samuel. Padre Oton. Padre Pellicer. Padre Manresa. Padre Rubén. Padre Ferrer. Padre Rios. Padre Canet. Padre Porturas. Padre Llorca. Padre Llombart. Sense foto: Padre Angel. Padre Jordi. Fray Ismael. 

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...