Monday 26 September 2011

"Bailar pegados"

Bailar pegados.



“Ballar apegats és ballar,
Igual que Balla el mar amb els dofins,
Cor amb cor, en un sol saló dos ballarins,
Cor amb cor, i en un sol saló
abrazadísims els dos, acariciant-nos,
Sentint-nos la pell,
la nostra balada sonarà,
Provarem, provar l'art de volar ,,,”
La cançó de Sergio Dalma sonava en 1991, en el festival d'Eurovisió,  el titule era “Bailar pegados es bailar”.

-         Que ens vols comptar, Vicent?
-     També entens de música i balls?

Preguntes que serà normal que alguns es facen i pensen que:

-        Este opina i emet juís de tot, i publica les seues opinions sense un mínim d'humilitat.  Pues molt bé. Seguisc.

Els majors ens comptaven que els balls que en èpoques passades es realitzaven en les festes patronals s´anomenaven revetles.  Estes, vigilades convenientment pels majors, servien per a emparellar alguns jóvens que ja estaven en edat de casar. En algunes ocasions, els progenitors tenien molt a veure en les casualitats de les trobades.


En la dècada els anys 70, “ 1970 a  1978”, i supose jo, que a causa de la influència dels turistes, els focus discotequeros del nostre entorn eren Benidorm  i  Xabia.  Els noms que més sonaven, a Benidorm,  “Penelope” i “Pachà”,  i en Xabia,  “El Moli Blanc”  i “El Caracol”.  Alguns s'allargaven un poc més,  fins a la discoteca “El Hexàgono” en les proximitats de Palmera.  Jo poc puc comptar de Benidorm, no era la meua ruta,  per la qual cosa em vaig a centrar en Xabia.


Les discoteques estaven a sobreeixir, amb l'import de l'entrada s'adquiria dret a una consumició, les xiques no pagaven entrada.
Els cantants de llavors eren: Boney M, Richard Cocciante, Camilo Sesto, Albert Hammond, Miguel Bose, Nino Bravo, Roberto Carlos, Chicago, Umberto Tozzi, Sandro Giacobbe, Bee-Gees, Village People, Donna Summer, The Jackson 5, Gloria Gaynor, Barry White, ABBA ….

En la pista s'intercalaven dos tipus de ritme. Música discoteca, o “ball solt” o música lenta o “ball agafat”. 

Quan sonava la música lenta els xics invitaven a eixir  a ballar a la pista a la xiques. Les xica deien no. Carabasses. S'insistia, a vegades era una resistència estudiada. La pista s'omplia de parelletes apinyades, molt juntes, que amb una cançó com  “Bella sense ànima”  es fonien en la pista.

Quan el ritme discoteca solt i fort tornava, les parelles del lent desapareixien en els amagatalls íntims i tranquils. Altres consolidaven en la primera fila de taules, amb la consumició gratis, l'amistat acabada d'estrenar. 

La petició de ball del xic a la xica, suposava per al primer un gran esforç, principalment per la por  de ser rebutjat. Que et donaren carabassa, pues. 

D'aquelles parelles de ball lent, van sorgir parelles estables i molts nascuts en els 70, són fills dels cantants i cançons d'aquella època.

I que ve tot açò?.

Este estiu, Benissa Digital, s'ha fet eco de les festes que es desenrotllaven en distintes sales de la nostra comarca. Si observem, el ball lent, de petició, ha desaparegut, i amb ell, una bon record de començar una relació.

Observem que els col·lectius sud-americans, amb els seus balls, que inclús, alguns,  podríem qualificar de solt, persistixen en la petició de ball, els xics inviten les xiques a ballar. Salsa, vallenato, tambor, joropo, merenge, cueca, bossa nova, mambo, etc., el xic invita la xica.

Al contrari, les discoteques, a més d'establiments per a prendre unes copes, amb la competència del botelló en les esplanades dels seus pàrquings, i algun xou,  han deixat de programar música lenta, havent desaparegut l'emocionant joc de la invitació.

 
Les pistes s'han convertit en espais on es cremen unes calories i es guinya un ull per a confirmar que s'accepta un ball fora de pista, fugaç i sense compromís.








Bailar pegados.

Bailar pegados es bailar,
igual que baila el mar con los delfines,
corazón con corazón, en un solo salón dos bailarines,
corazón con corazón, y en un solo salón
abrazadísimos los dos, acariciándonos,
sintiéndonos la piel,
nuestra balada va a sonar,
vamos a probar, probar el arte de volar ,,,”

La canción de Sergio Dalma sonaba en 1991, en el festival de eurovisión,  el titulo era “Bailar pegados es bailar”.

-       ¿ Que nos quieres contar, Vicent?
-       ¿ También entiendes de música y bailes?

Preguntas que será normal que algunos se hagan y piensen que:

-       Este opina y emite juicios de todo, y publica sus opiniones sin un mínimo de humildad.  Pues muy bien. Sigo.

Los mayores nos contaban que los bailes que en épocas pasadas se realizaban en las fiestas patronales les llamaban verbenas.  Estas, vigiladas convenientemente por los mayores, servían para emparejar algunos jóvenes que ya estaban en edad de matrimoniar. En algunas ocasiones, los progenitores tenían mucho que ver en las casualidades de los encuentros.

En la década los años 70, “ 1970 a  1978”, y supongo yo, que debido a la influencia de los turistas, los focos discotequeros de nuestro entorno eran Benidorm  y  Xabia.  Los nombres que más sonaban, en Benidorm,  Penelope y Pacha,  y en Xabia,  El Moli y el Caracol.  Algunos se alargaban un poco más,  hasta la discoteca el Hexágono en las cercanías de Palmera. 

Yo poco puedo contar de Benidorm, no era mi ruta,  por lo que me voy a centrar en Xabia.

Las discotecas estaban a rebosar, con el importe de la entrada se adquiría derecho a una consumición, las chicas no pagaban entrada. 

Los cantantes de entonces eran: Boney M, Richard Cociante, Camilo Sesto, Albert Hammond, Miguel Bose, Nino Bravo, Roberto Carlos, Chicago, Umberto Tozzi, Sandro Giacobbe, Bee-Gees, Village People, Donna Summer, The Jackson 5, Gloria Gaynor, Barry White, ABBA ….
En la pista se intercalaban dos tipos de ritmo. Música discoteca, o “baile suelto” o música lenta o “baile agarrado”.

Cuando sonaba la música lenta los chicos invitaban a salir  a bailar a la pista a la chicas. Las chica decían no. Calabazas. Se insistía, a veces era una resistencia estudiada. La pista se llenaba de parejitas apretujadas, muy juntas, que con una canción como  “Bella sin alma”  se derretían en la pista.

Cuando el ritmo discoteca suelto y fuerte volvía, las parejas del lento desaparecían en los recovecos íntimos y tranquilos. Otras consolidaban en la primera fila de mesas, con la consumición gratis, la amistad recién estrenada. 

La petición de baile del chico a la chica, suponía para el primero un gran esfuerzo, principalmente por el miedo  a ser rechazado. Que te dieran calabaza, pues.

De aquellas parejas de baile lento, surgieron parejas estables y muchos nacidos en los 70, son hijos de los cantantes y canciones de aquella época.

¿Y a que viene todo esto?.
 
Este verano, Benissa Digital, se ha hecho eco de las fiestas que se desarrollaban en distintas salas de nuestra comarca. Si observamos, el baile lento, de petición, ha desaparecido, y con el, una buena manera de empezar una relación.

Observamos que los colectivos sudamericanos, con sus bailes, que incluso, algunos,  podríamos calificar de suelto, persisten en la petición de baile, los chicos invitan a las chicas a bailar. Salsa, vallenato, candombe, joropo, merengue, cueca, bossa nova, mambo, etc., el chico invita a la chica.

Por el contrario, las discotecas, además de establecimientos para tomar unas copas, con la competencia del botellón en las explanadas de sus parkings, y algún que otro show,  han dejado de programar música lenta, habiendo desaparecido el emocionante juego de la invitación.

Las pistas se han convertido en espacios donde se queman unas calorías y se guiña un ojo para confirmar que se acepta un baile fuera de pista, fugaz y sin compromiso.

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...