Monday 21 November 2011

LA FONT I EL LLAVADOR DEL POU D´AVALL


Com ja he deixat escrit en algun lloc, el meu territori juvenil era la costereta i la placeta del convent. Els carrers, pare Zacarías, Ample (sant Josep) i Escoto, a més de la placeta, eren segurs, fora d'ací, ja era territori ignot i podia comportar possiblement algun esglai o carrera.

Les eixides d'eixe cercle eren esporàdiques, i quasi sempre marcades per una necessitat, no per un desig d'aventura o conquista. Complíem encàrrecs, o visitàvem familiars. Si era en grup, encara que fórem dos, ja era un avanç per a la nostra tranquil·litat.
Amb tot l'anterior no vull dir que hi havia un estat de regnes de taifes, només que endinsar-nos en carrers, on no teníem amics ni coneguts, al trobar-nos amb els naturals del carrer o zona d'influència, produïa un cert desassossec en el visitant i desconfiança en el resident. Es produïen certs altercats i amenaces, que sempre sorgien d'un capitost, a qui tots coneixíem, i al que els de la seua zona seguien i obeïen.


I alguns de vostes, pacients lectors, preguntara:

- Este a on va amb esta historieta?.

Perquè la veritat és que me n'anava al paratge del Pou d´Avall. Recordava estos dies les poques vegades que he estat en el paratge i que en els meus temps de jovenalla era impensable, i si alguna vegada vaig ser, va ser acompanyat.

El paratge del Pou d´Avall, ho visitava de preses i correres dia 26 de juliol, i era eixe dia perquè és la festa de santa Anna, i per a arribar allí, era la ruta natural. Tots complíem amb la tradició d'anar a berenar a la festa.

Ma mare feia “Coques amb mullador”. Preparava un cabàs i allí organitzava tot el que és necessari per a acompanyar les “coques”. La caminada des de la costereta del convent a santa Anna, era prou amena , estàvem frescos i teníem ganes d'arribar. Pel camí al passar per la font i el llavador del Pou D´Avall, ho féiem amb pressa i precaució, ja que em donava molta por passar per eixe camí. Inclús hui em dóna mal cos. El terraplé que hi ha des del camí baix, ho veia, amb la meua mirada de xiquet, molt profund i ple de mala herba. Els meus pares ens havien advertit, no se si perquè paràrem quiets i no férem maldats, que allí s'havia ofegat un xiquet.

Mes avant, quan ja les colles no afectaven el meu ànim ni la meua ruta, visitava el Pou d´Avall amb una certa freqüència, era un bon lloc per als cigarrets furtius.

Temps arrere, llegint el que diu Bernat Capó en el seu llibre “El Rusiñol del Pou d´Avall”:

"I té una altra virtut, la mes important, i és que vol tant la llibertat i amb tant de fervor, que preferix la mort a l'esclavitud, encara que esta supose un cert grau de comoditat i menjar segura. En això s'assembla a alguns hòmens, cridats idealistes per la gent, que quan els lleven el seu bé mes preat, perden la il·lusió i deixen que esta es vaja extingint, lentament i inexorablement. No oblideu mai que els sers vius naixen lliures i lliures han de morir".
Estos dies, visitant el paratge, veig que la contornada de la font i el llavador pareixen territori de guerra. Runes, excavacions a mig acabar, mala herba, camins equívocs, etc.

Llavors, mirant el paratge central, font-llavador, net i endreçat, i que en temps va ser inabastable per la por de les colles, i en un altre ho va ser de llibertat i recreació, comprenc que el Rosssinyol anhele la llibertat i eixir a tota marxa d'eixe territori per si algun míssil s'escapa i el socarren davall les runes i el farcit.

*************************************************


LA FUENTE Y EL LAVADERO DEL POU D´AVALL


Como ya he dejado escrito en algún sitio, mi territorio juvenil era la costereta y la placeta del Convent. Las calles, padre Zacarías, Ample (san José) y Escoto, además de la placeta, eran seguros, fuera de ahí, ya era territorio ignoto y podía conllevar posiblemente algún susto o carrera.

Las salidas de ese círculo eran esporádicas, y casi siempre marcadas por una necesidad, no por un deseo de aventura o conquista. Cumplíamos encargos, o visitábamos familiares. Si era en grupo, aunque fuéramos dos, ya era un avance para nuestra tranquilidad.

Con todo lo anterior no quiero decir que había un estado de reinos de taifas, solo que adentrarnos en calles, donde no teníamos amigos ni conocidos, al encontrarnos con los naturales de la calle o zona de influencia, producía cierto desasosiego en el visitante y desconfianza en el residente. Se producían ciertos altercados y amenazas, que siempre surgían de un cabecilla, al que todos conocíamos, y al que los de su zona seguían y obedecían.

Y alguno de uds., pacientes lectores, preguntara:
- ¿Este a donde va con esta historieta?.

Pues la verdad es que me iba al paraje del Pou d´Avall. Recordaba estos días las pocas veces que he estado en el paraje y que en mis tiempos de crío era impensable, y si alguna vez fui, fue acompañado.
El paraje del Pou d´Avall, lo visitaba el día 26 de julio de refilón, y era ese día porque es la fiesta de santa Ana, y para llegar allí, era la ruta natural. Todos cumplíamos con la tradición de ir a merendar a la fiesta.

Mi madre hacia “Coques amb mullador”. Preparaba un capazo y allí organizaba todo lo necesario para acompañar las “cocas”. La caminata desde la costereta del Convent a santa Ana, era bastante amena , estábamos frescos y teníamos ganas de llegar. Por el camino al pasar por la fuente y el lavadero del Pou D´Avall, lo hacíamos con prisa y precaución, ya que me daba mucha miedo pasar por ese camino. Aun hoy me da mal cuerpo. El terraplén que hay desde el camino abajo, lo veía, con mi mirada de niño, muy profundo y lleno de maleza. Mis padres nos habían advertido, no se si para que paráramos quietos y no hiciéramos maldades, de que allí se había ahogado un niño.

Mas adelante, cuando ya las pandillas no afectaban a mi ánimo ni mi ruta, visitaba el Pou d´Avall con cierta frecuencia, era un buen lugar para los cigarrillos furtivos.

Tiempo atrás, leyendo lo que dice Bernat Capó en su libro “El rusiñol del Pou d´Avall”:

"Y tiene otra virtud, la mas importante, y es que quiere tanto la libertad y con tanto fervor, que prefiere la muerte a la esclavitud, aunque esta suponga un cierto grado de comodidad y comida segura. En eso se parece a algunos hombres, llamados idealistas por la gente, que cuando les quitan su bien mas preciado, pierden la ilusión y dejan que esta se vaya extinguiendo, lentamente e inexorablemente. No olvidéis nunca que los seres vivos nacen libres y libres han de morir".

Estos días, visitando el paraje, veo que los alrededores de la fuente y el lavadero parecen territorio de guerra. Escombros, excavaciones a medio terminar, maleza, caminos equívocos, etc.


Entonces, mirando el paraje central, fuente-lavadero, limpio y aseado, y que en tiempos fue inalcanzable por el miedo a las pandillas, y en otro lo fue de libertad y recreo, comprendo que el Rosssinyol anhele la libertad y salir a todo gas de ese territorio por si algún misil se escapa y le achicharran bajo los escombros y el relleno.



No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...