Wednesday 13 June 2012

Els punyeters diners

Deia Fer López en el seu article "Excel • lència acadèmica i igualtat d'oportunitats", que actualment la competència i el reconeixement van de la mà, i diu:

"És cert que a tots ens agrada sentir que la nostra feina és reconeguda, però, reconeixement és igual a diners?. A la societat capitalista actual, Ttot sembla indicar que una cosa va de la mà de l'altra, però no ha de ser neccesàriament aixina".

En el meu comentari a l'article de Fer, li deia que no l'havia mirat des d'aquesta òptica i lamentava que ningu fa res ja per pròpia satisfacció i orgull.
Jaume, en l'altre comentari a l'article, apuntava molt encertadament, que sense diners estaríem encara a les cavernes.

Crec que tots els lectors de Fer entendre el seu missatge. I el de Jaume també.

M'interessa parlar del significat dels diners en l'actualitat.

La barata de la producció dels primers temps es va anar transformant en el lliurament de pendás en concepte de pagament, fins que van arribar els diners pròpiament dits. I segons he llegit, les primeres monedes que es coneixen, es van encunyar a Lídia l'actual Turquia al Segle VII a. C.

Més antic que el troc és l'enveja, el desitjar les pertinences de l'altre. I això sempre ha existit. A la bíblia es diu que Caín va matar a Abel per l'enveja que aquest li professava davant la bona estrella del seu germà. En fi, les desavinences entre els humans tenen l'origen en la permanent compulsió d'aquest a posseir, posseir més que el que aquesta davant seu.
En les últimes dècades, el exhibir davant els altres les propietats, el poder i els diners, ... la posició social, en fi, es va convertir en l'esport nacional. L'aplicació de polítiques neoliberals, van propiciar un boom econòmic que va afectar a totes les classes socials. L'adquisició d'un pis, cotxe, viatges, joies, etc., Es va posar a l'abast de qualsevol. Els bancs i caixes d'estalvi es van llançar ala finançament d'urbanitzacions, edificis urbans.

Les caixes d'estalvis, concebudes com a institucions d'estalvi i fins socials, dirigides per consellers nomenats per les institucions polítiques, institucions, al seu torn sagnaven a aquestes caixes implicant-les en obres i esdeveniments ruïnosos, i que en moltes ocasions eren a fons perdut.
Davant aquestes actituds, les de compartir, repartir, donar, perdonar, estalviar,són els valors a fomentar i inculcar.
Pel que s'ha dit anteriorment i molt més, és urgent que els joves entenguin que els diners són importants, però hi ha moltes que importen més.

La crisi actual, producte de la rapinya i el desmesurat afany de posseir i acumular, serà per als més grans un correctiu, però alhora ha de ser una lliçó del que no s'ha de fer, i donar-lo a conèixer als joves.


------------------------------


EL PUÑETERO DINERO

Decía Fer López en su articuloExcel·lència acadèmica i igualtat d’oportunitats”, que en la actualidad la competència y el reconocimiento van de la mano, y dice:


- Es cierto que a todos nos gusta sentir que nuestro trabajo es reconocido, sin embargo, reconocimiento es igual a dinero?. En la sociedad capitalista actual, todo parece indicar que una cosa va de la mano de la otra, pero no debe ser necesariamente así.


En mi comentario al artículo de Fer, le decía que no lo había mirado desde esa óptica y lamentaba que ningú fa res ja per pròpia satisfacció i orgull.

Jaume, en el otro comentario al artículo, apuntaba muy acertadamente, que sin dinero estaríamos aun en las cavernas.

Creo que todos los lectores de Fer entendimos su mensaje. Y el de Jaume también.

Me interesa hablar del significado del dinero en la actualidad.

El trueque de la producción de los primeros tiempos se fue transformando en la entrega de pendas en concepto de pago, hasta que llegó el dinero propiamente dicho. Y según he leído, las primeras monedas que se conocen, se acuñaron en Lidia la actual Turquía en el Siglo VII a. C.

Más antiguo que el trueque es la envidia, el desear las pertenencias del otro. Y esto siempre ha existido. En la biblia se dice que Caín mato a Abel por la envidia que este le profesaba ante la buena estrella de su hermano. En fin, las desavenencias entre los humanos tienen su origen en la permanente compulsión de este en poseer, poseer más que el que esta frente a él.

En las últimas décadas, el exhibir ante los demás las propiedades, el poder y el dinero, … la posición social, en fin, se convirtió en el deporte nacional. La aplicación de políticas neo-liberales, propiciaron un boom económico que afectó a todas las clases sociales. La adquisición de un piso, coche, viajes, joyas, etc., se puso al alcance de cualquiera. Los bancos y cajas de ahorro se lanzaron ala financiación de urbanizaciones, edificios urbanos. Las cajas de ahorro, concebidas como instituciones de ahorro y fines sociales, dirigidas por consejeros nombrados por las instituciones políticas, instituciones, a su vez sangraban a dichas cajas implicándolas en obras y eventos ruinosos, y que en muchas ocasiones eran a fondo perdido.

Frente a esas actitudes, las de compartir, repartir, donar, perdonar, ahorrar, son los valores a fomentar e inculcar.

Por lo dicho anteriormente y mucho más, es urgente que los jóvenes entiendan que el dinero es importante, pero hay otras muchas que importan más.

La crisis actual, producto de la rapiña y el desmesurado afán de poseer y acumular, será para los mayores un correctivo, pero al mismo tiempo debe ser una lección de lo que no se debe hacer, y darlo a conocer a los jóvenes.

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...