Monday 17 September 2018

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla
d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que curiós, tots són) dels Laboratoris del Dr. Rodes. Estic segur que ha pagat per ella el valor d'un diamant.

Amb la quantitat pagada per mig litre d'aigua, vostè té mil litres d'aigua a granel per l'aixeta, i de la mateixa qualitat. I la fa servir per a tot. Sense remordiments.

Ningú llegeix el que les autoritats obliguen a les embotelladores a informar l'usuari. És lletra petita, hi ha tan poca aigua que no hi ha temps entre glop i glop. S'acaba abans l'aigua que l'intent de llegir la diminuta declaració de beneficis del producte.

En general, l'aigua que ens venen embotellada, és simplement, aigua de l'aixeta. I si és mineral i de manantial, no té perquè tenir un cost més gran.

Quan ens arriba el rebut pel consum d'aigua, la nostra actitud contrasta amb el que s'ha exposat,  mirem i remugem.

 - És molt cara l'aigua.

No ens importa pagar 2 euros per mig litre d'aigua embotellada, i sí ens molesta, i trobem  cara, la qual creiem és de pitjor qualitat, només perquè no va embolicada en PET, perquè ens la venen a granel per l'aixeta.

Els que ara tenen menys de 50 anys no van conèixer com s'ho feien els seus pares a l'hora de fer la seua neteja personal. Seria bon exercici detallar un dia normal, i el festiu ho deixo a la imaginació de cadascú. A les cases no existia el que coneixem com a "cuarto de aseo". Ara en diuen cambra de bany. I per algun temps se li van dir, water.

L'aigua, escassa, era recollia quan plovia mitjançant un sistema de canals, emmagatzemant-la en aljubs. No calia malgastar ja que les sequeres eren i són freqüents a casa nostra.

A la nit, a l'habitació, es preparava el palanganer amb tovallola i una safa amb aigua. Sota el llit l'orinal. De ceràmica, fins que el plàstic ens va envair.

Els més pulcres es rentaven com gats, abans d'anar a dormir. No sé jo com anaven d'olfacte llavors. Segurament com tots feien olor, no es molestaven, cada un estava immunitzat amb la seva pròpia fragància. I al matí tres quarts del mateix.

El 10 de maig de 2019 es compliran 50 anys de l'arribada de l'aigua potable a Benissa.

De la “traída”, deien, encara que soni malament.

Ja, gairebé gairebé, no queden dels que van viure aquells dos anys de rases i canonades per tots els carrers.

Jo recorde als meus pares negociant l'entrada de la conducció pel carrer Escoto. Van evitar tenir rasa davant de casa i l'escomesa pel tram més curt.

No sé l'interès que es té per conèixer el que hi ha darrere de l'aixeta del lavabo que substitueix el palanganero.

El valor incalculable de les instal·lacions. No només econòmic, també estratègic i generador de riquesa. La transformació d'un poble agrícola i emigrant, en un poble de cultura, acollidor i servicial.

Pocs saben les hores i desvetllaments que un reduït grup de persones, de totes totes escàs, ha de suportar perquè es mantinga el seu equilibri.

La facilitat d'accedir a un pap d'aigua, a una dutxa regeneradora "per dret", i sense reconèixer el seu valor, és el menyspreu més gran que se'ls pot fer als meus avantpassats.

La majoria dels visionaris i pioners relacionats amb aquell somni fet realitat ja no estan entre nosaltres.

Jo, Quixot tremolós i en una Mancha sense Molins, junt a Ximo Castells, som testics dels fets, penuries i millores.

I junt a Domingo Iborra como actor  sobrevivent, vaig donar  la meua paraula que al complir-se els 50 anys de la portada d'aigües a Benissa, sol o acompanyat, honraria la memòria dels que van  empenyar casa, estalvis i fins i tot van perdre la vida en l'intent.

Avui llegeixo que plou a Benissa, certament és una benedicció. No sabeu quan necessària és la pluja en aquesta història.

Es manifestà pel regidor del Cicle Hídric, la intenció de convocar una comissió que estudie quals podrien ser les actuacions a realitzar i donar un senzill homenatge als que van promoure, i als que en èpoques difícils van creure i van costejar la "portada d'aigües a Benissa".

Tote els benisseros.

I en això estic.

——---------------------- 
 El palanganero y el orinal.

Cuando veo que un paisano lleva en su mano una botella de agua; tan bien arregladita, con precintos, sellos, certificados y análisis (que curioso, todos son) de los Laboratorios del Dr. Rodes.Estoy  seguro que ha pagado por ella el valor de un diamante.

Con la cantidad pagada por medio litro de agua, usted tiene mil litros de agua a granel por el grifo, y de la misma calidad. Y la puede usa para todo y sin remordimientos.

Nadie lee lo que las autoridades obligan a las embotelladoras a informar al usuario. Es letra pequeña, hay tan poca agua que no hay tiempo entre sorbo y sorbo. Se acaba antes el agua que el intento de leer la diminuta declaración de beneficios del producto.

Por lo general, el agua que nos venden embotellada, es simplemente, agua del grifo. Y si es mineral y de manantial, no tiene porqué tener un coste mayor.

Cuando nos llega el recibo por el consumo de agua, nuestra actitud contrasta con lo que anteriormente expuesto, miramos y remugamos.

- Es muy cara el agua.


No nos importa pagar 2 euros por medio litro de agua embotellada, y sí nos molesta, y encontramos cara, la que creemos es de peor calidad, solo porque no va envuelta en PET, porque nos la venden a granel por el grifo.

Los que ahora tienen menos de 50 años no conocieron como se las arreglaba sus padres a la hora de hacer su aseo personal.

Sería buen ejercicio detallar un día normal, y el festivo lo dejo a la imaginación de cada uno.

En las casas no existía lo que conocemos como cuarto de aseo. Ahora lo llaman cuarto de baño. Y por algún tiempo se le llamó, water.

El agua, escasa, se recogía cuando llovía mediante un sistema de canales, almacenándola en algibes. No había que desperdiciarla pues las sequias eran y son frecuentes en nuestra tierra.

Por la noche, en la habitación, se preparaba el palanganero con toalla y una jofaina con agua. Bajo la cama el orinal. De cerámica, hasta que el plástico nos invadió.
Los más pulcros se lavaban como gatos, antes de acostarse. No sé yo como andarían de olfato entonces. Seguramente como todos olían, no se molestaban, cada uno estaba inmunizado con su propia fragancia. Y por la mañana tres cuartos de lo mismo.

El 10 de Mayo de 2019 se cumplirán 50 años de la llegada del agua potable a Benissa.
De la traída, aunque suene mal.

Ya, casi casi, no quedan de los que vivieron aquellos dos años de zanjas y tuberías por todas las calles.

Yo recuerdo a mis padres negociando la entrada de la conducción por la calle Escoto. Evitaron tener zanja delante de c por el tramo más corto.

No sé el interés que se tiene por conocer lo que hay detrás del grifo del lavabo que sustituyó el palanganero.

El valor incalculable de las instalaciones. No sólo económico, también estratégico y generador de riqueza. La transformación  de un pueblo agrícola y emigrante, en un pueblo de cultura, acogedor y servicial, bien vale la pena conocerlas.

Pocos saben las horas y desvelos que un reducido grupo de personas, a todas luces escaso, tiene que soportar para que se mantenga su equilibrio.

La facilidad de acceder a un buche de agua, a una ducha regeneradora “por derecho”, y sin reconocer su valor, es el desprecio más grande que se les puede hacer a mis antepasados.

La mayoría de los visionarios y pioneros relacionados con aquel sueño hecho realidad ya no están entre nosotros. Y yo, Quijote tembloroso en una Mancha de un solo molino, junto a Ximo Castells, somos testigos de los hechos, penurias y mejoras.

Y junto a Domingo Iborra, como actor superviviente, di mi palabra que al cumplirse los 50 años de la "traída" de aguas a Benissa, sólo o acompañado, honoraria la memoria de los que empeñaron su casa, sus ahorros y  hasta perder la vida en el intento.

Hoy leo que llueve en Benissa, ciertamente es una bendición. No sabéis cuan necesaria es la lluvia en esta historia.
Se manifestó por el concejal del Ciclo Hídrico, la intención de convocar una comisión que estudie cuáles podrían ser las actuaciones a realizar y ofrecer un sencillo homenaje a los que promovieron, y a los que en épocas difíciles creyeron i costaron la "traida de aguas a Benissa".

Todos los benisseros.

Y en ello estoy. 

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...