Monday 12 September 2011

La Metamorfosi.

Frank Kafka va fer públic en 1915 un relat, i una de les 159 interpretacions que s'han fet del mateix, inclús havent transcorregut més de noranta anys, l'argument és plenament aplicable al temps actual, i crec que crescut i augmentat.

Entre les més òbvies de les interpretacions del relat, estan aquelles que es referixen al tracte d'una societat burocràtica i autoritària, cap als individus diferents, quedant estos, aïllats, incompresos i fora de l'engranatge social, convertint-se en un cercle viciós que només generava desesperació i odi.

Hui la maquinària burocràtica política i sectària en alguns casos, fa que tots ens sentim Gregorio Samsa, transformats en mers insectes treballant per a un ens que mai deixa de demanar i que té en el seu poder els mètodes necessaris per a “fidelizarte”.

Però la metamorfosi a què volia referir hui era al canvi que es produïx en els ciutadans-candidats, quan després de les eleccions són proclamats. Des d'eixe precís moment es creuen paraclitats per l'esperit i cada un ja és un expert de l'àrea en què li ha tocat en sort.

Els canvis que es produïxen, per a mi, són molt profunds.

La transformació del candidat.-  
1.- El candidat, vestit de sport o roba lleugera, t'oferix una salutació, salutacio exagerada,  cridant-te pel teu nom, al xoc de mans ostentós i sorollós, acompanyat de preguntes en veu alta que, a vegades, imposen el ciutadà. Preguntant per la família, i oferint-se a la resolució de problemes del ciutadà amb la promesa d'estar prop d'ell. És el moment del candidat accessible.

2.- Guanyador i proclamat, es rodeja d'assessors, secretaris, despatx, agenda, cotxe oficial, etc, Es produïx l'oblit clar i ostensible del ciutadà, ja, en els fòrums que faça falta, oferix dissertacions que ho proclamen com a millor portaveu, a més d'erudit en el seu lloc designat. La seua veu es transforma en una veu engolada i un discurs de romanç soporífer, a més de, poc que dir i molt que repetir. És la situació del candidat inaccessible.

3.- Perdedor i no resignat, oferix una retafila d'adjectius, que gràcies a l'asfalt i els murs de contenció de l'edifici democràtic, les invectives no fan mossa. Estar relegat a l'oposició , no és un resultat que es puga resistir per molt de temps. El candidat s'oferix al ciutadà, per a resoldre aquells temes, que per la seua naturalesa puguen ser desgastadors del candidat proclamat. És la situació del candidat, “es nota el mal perdre”

La proclamació dels guanyadors dirigents, oferix una parafernàlia que, ni que este fora un ungit, quan només i únicament és un voluntari per a servir als altres. La saviesa que s'adquirix es fa servir per a …. “El millorament de la qualitat de vida del ciutadà”, sol no coincidir . Els despatxos ostentosos, amplis i ben moblats, contrastaren, és segur, amb el saló del ciutadà, que seguirà amb els problema que el candidat guanyador va estar aguantant-li i que majoritàriament no es resoldran. Passaran quatre anys. El candidat a la reelecció, es creurà amb tot el dret, ha de ser el més votat, ja que les seues obres li avalen.

Mentres tot açò ocorre, el ciutadà sense comprendre, els qualifica a tots iguals.

-       No amic, no, no tots són iguals. Però si és veritat que es tornen iguals.

I tin per segur que hi ha en estos moments, tant de candidat guanyador inaccessible, que produïx vergonya aliena, fotografies de candidats guanyadors i inaccessibles  assentats en la taula d'un col·legi, rodejat de xiquets com un més, rodejats de fotògrafs (és el que compta “la foto”), quan en eixe mateix moment altres estaven assentant-se en el barracó que fa huit anys van instal·lar en la pista d'atletisme.

Però, quan el candidat guanyador inaccessible necessita del ciutadà enganyat, posa la seua maquinària persuasiva a treballar, i sí amic, sí, tornem a entregar la vara de la saviesa i la infal·libilitat a un ciutadà com tú o com jo, que l'única cosa que mereix és tornar al saló de sa casa i assentar-se en la seua sofà gastat, i reflexionar. 

Este article no va referit a ningú en concret, si algú vol posar-li nom , pot fer-ho, però serà ell i ni jo. 


LA METAMORFOSIS


Frank Kafka público en 1915 un relato, y una de las 159 interpretaciones que se han hecho del mismo, aun habiendo transcurrido más de noventa años, el argumento es plenamente aplicable al tiempo actual, y creo que crecido y aumentado. 


Entre las más obvias de las interpretaciones del relato, están aquellas que se refieren al trato de una sociedad burocrática y autoritaria, hacia los individuos diferentes, quedando estos, aislados, incomprendidos y fuera del engranaje social, convirtiéndose en un círculo vicioso que solo generaba desesperación y odio.

Hoy la maquinaria burocrática política y sectaria en algunos casos, hace que todos nos sintamos Gregorio Samsa, transformados en meros insectos trabajando para un ente que nunca deja de pedir y que tiene en su poder los métodos necesarios para “fidelizarte”.

Pero la metamorfosis a la que quería referir hoy era al cambio que se produce en los ciudadanos-candidatos, cuando después de las elecciones son proclamados. Desde ese preciso momento se creen paraclitados por el espíritu y cada uno ya es un experto del área en que le ha tocado en suerte.

Los cambios que se producen, para mí, son muy profundos.

La transformación del candidato.-  

1.- El candidato, vestido de sport o ropa ligera, te ofrece un saludo, saludo exagerado,  llamándote por tu nombre, al choque de manos ostentoso y ruidoso, acompañado de preguntas en voz alta que, a veces, imponen el ciudadano. Preguntando por la familia, y ofreciéndose a la resolución de problemas del ciudadano con la promesa de estar cerca de él. Es el momento del candidato accesible.

2.- Ganador y proclamado, se rodea de asesores, secretarios, despacho, agenda, coche oficial, etc, Se produce el olvido claro y ostensible del ciudadano, ya, en los foros que haga falta, ofrece disertaciones que lo proclaman como mejor vocero, además de erudito en su puesto designado. Su voz se transforma en una voz engolada y un discurso de cantinela soporífera, amén de poco que decir y mucho que repetir. Es la situación del candidato inaccesible.



3.- Perdedor y no resignado, ofrece una retahíla de adjetivos, que gracias al asfalto y los muros de contención del edificio democrático, las invectivas no hacen mella. Estar relegado a la  oposición, no es un resultado que pueda resistir por mucho tiempo. El candidato se ofrece al ciudadano, para resolver aquellos temas, que por su naturaleza puedan ser desgastadores del candidato proclamado. Es la situación del candidato, “se nota el mal perder”.

La proclamación de los ganadores dirigentes, ofrece una parafernalia que, ni que este fuera un ungido, cuando solo y únicamente es un voluntario para servir a los demás. La sabiduría que se adquiere se hace servir para …. “El mejoramiento de la calidad de vida del ciudadano”, suele no coincidir . Los despachos ostentosos, amplios y bien amueblados, contrastaran, es seguro, con el salón del ciudadano, que seguirá con los problema que el candidato ganador estuvo aguantándole y que en su mayoría no se resolverán. Pasarán cuatro años. El candidato a la reelección, se creerá con todo el derecho, ha de ser el más votado, ya que sus obras le avalan.

Mientras todo esto ocurre, el ciudadano sin comprender, los califica a todos iguales.


-   
            -      No amigo, no, no todos son iguales. Pero si es verdad que se vuelven iguales.

Y ten por seguro que hay en estos momentos, tanto candidato ganador inaccesible, que produce vergüenza ajena, fotografías de candidatos ganadores e inaccesibles  sentados en la mesa de un colegio, rodeado de niños como uno más, rodeados de fotógrafos (es lo que cuenta “la foto”), cuando en ese mismo momento otros estaban sentándose en el barracón que hace ocho años instalaron en la pista de atletismo.

Pero, cuando el candidato ganador inaccesible necesita del ciudadano engañado, pone su maquinaria persuasiva a trabajar, y sí amigo, sí, volvemos a entregar la vara de la sabiduría y la infalibilidad a un ciudadano como tú o como yo, que lo único que merece es volver al salón de su casa y sentarse en su sofá raído, y reflexionar.

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...