Sunday 30 January 2011

30 ANYS DE LA DIMISIO DE ADOLFO SUAREZ

Video de Informe Semanal de rtve.
Un dia mes compartisc, amb vosaltres, els meus seguidors, el següent:


Inclús hi ha dubtes sobre els motius, pels que tal dia com hui, fa 30 anys, es pronuncia un discurs, (pulsa per a verure la noticia) on es justificava la decisió de dimitir. I inclús comptant en l'actualitat el protagonista, d'una admiració i respecte que no ha tingut, ni té, cap polític a Espanya, a pesar d'això, ningú ha cregut mai les excuses i justificacions al·legades.

Després de les eleccions de 1979, s'inicia el període de gestió de la “normalitat democràtica” en el que el president ja no es troba còmode. Els protagonistes abandonen la generositat i responsabilitat de què havien fet gala fins llavors, comença a trencar-se la unitat aconseguida per “objectius comuns” (Pactes de la Moncloa), i els partits polítics comencen una nova etapa que es perseguix aconseguir el poder.
El PSOE desencadena una feroç campanya de “assetjament i derrocament” contra la seua persona, ja que se li considera l'únic impediment per a la victòria electoral socialista. El president sempre va acceptar la crítica, però la desqualificació personal no. “La crítica… és una necessitat… en un sistema democràtic… però… la permanent desqualificació de les persones… no són una arma legítima”, arribarà a dir en el seu discurs.

 Per què va dimitir Adolfo Suarez?.  Entre altres, va dir aquella frase que encara està donant voltes fins que s'aclarisca el seu misteri: "No vull que el sistema democràtic de convivència siga, una vegada més, un parèntesi en la història d'Espanya" i “Me'n vaig perquè les paraules pareixen no ser suficients”.

 El conglomerat que formava la Unió de Centre Democràtic - UCD comença a fer aigües. Les rivalitats i ànsies de poder dels barons del partit que no deixen de maniobrar contra ell. Oscar Alzaga, Luis de Grandes, Miguel Herrero, Antonio Fontan, Fernando Alvarez-Miranda, Rafael Butoni, Pio Cabanillas, entre altres, s'absenten de les votacions, li consideren aferrat el càrrec, incapaç de liderar i alguns fins al desprecien per la seua falta d'una major formació acadèmica i intel·lectual. 

A més es produïx, una estranya unió d'interessos, resumint-se en una cruel i injustificada frase: “o Suárez, o la democràcia”. En eixa tessitura, ell té clar que no pot ser l'impediment per al desenrotllament de les llibertats per les quals ha lluitat: “algo molt important ha de canviar, i jo vull contribuir, amb la meua renúncia, que eixe canvi siga realment possible i immediat.”

Suposar que va dimitir per la pressió militar, és desconéixer l'impetuositat i acció demostrada amb els militars armats, la nit del 23-F.


La suma de tot l'anterior, la tensió i pressió, que supose arriba a ser irresistible, van portar a Adolfo Suárez González a dimitir, abrigat per la seua família Al Palau de La Moncloa, la vesprada del 29 de gener de 1981.

 I aquella vesprada, en el seu discurs, inclou unes paraules que són aplicables a la situació actual: "Crec que tinc força moral per a demanar que en el futur no es recórrega a la inútil desqualificació global, a la visceralidad o a l'atac personal".

Hui que els polítics han deixat de ser representants de la ciutadania. Els partits s'han convertit en maquinàries de promoció de personatges, que al seu torn són tributaris de la direcció del partit, i per això perden l'autonomia i iniciativa.

Que des del moment de la presa de possessió de l'escó, el nou professional de la política, es convertix en expert-doctor de qualsevol assumpte o tema que sorgisca.

Que l'assignació d'una dedicació i la quantitat a retribuir per la mateixa, en alguns casos escandaloses, reforça eixa idea de professionals de la política al servici del partit.

Hui els ciutadans votem llistes tancades, en les que van inclosos paisans, a qui d'una altra manera no votaríem, llistes confeccionades pels partits, i que tenen  poc de democràtiques.

Hui, que els professionals de la política, quan estan imputats en suposats actes delictius, són abrigats per les seues direccions. Que es reforça la seua innocència, segons ens volen fer creure, perquè són més votats. Que impunement o no tan impune, s'enriquixen, confabulen, es pleguen, s'entreguen a qualsevol corruptor, i després inclús ho justifiquen.


Que es falten al respecte, insulten, calumnien, acusen de delictes, denigren i escarnixen, donant tal exemple a la ciutadania, que produïx  exaltats sense control, a ciutadans normals.


Després de tot el que s'ha dit, i l'absència de dimissions, expulsions, expedients, etc., sense reconeixement de culpa o penediment, ressalten les figures integres i reconeixem la profunditat de l'avenc que s'ha produït entre el polític al servici de la ciutadania,  i el polític transitant al seu servici  pels albellons de la corrupció.

I prenent una frase de Josep Rosello, pregunte:

Enguany hi han eleccions, quina serà la nostra resposta?

Vicent Ibañez

Texte de discurs de dimisio de Adolfo Suárez    http://www.retoricas.com/2009/06/discurso-dimision-adolfo-suarez-29.html

____________________________________________


30 AÑOS DE LA DIMISIÓN DE ADOLFO SUAREZ

Un dia mas os pongo al dia de:
29 DE ENERO DE 1981
Aun existen dudas sobre los motivos, por los que tal día como hoy, hace 30 años, se pronuncio un discurso, donde se justificaba la decisión de dimitir. Y aun contando en la actualidad el protagonista, de una admiración y respeto que no ha tenido, ni tiene, ningún político en España, pese a ello, nadie ha creído jamás las excusas y justificaciones alegadas.

 Después de las elecciones de 1979, se inicia el periodo de gestión de la “normalidad democrática” en el que el Presidente ya no se encuentra cómodo. Los protagonistas abandonan la generosidad y responsabilidad de la que habían hecho gala hasta entonces, empieza a romperse la unidad alcanzada por “objetivos comunes”(Pactos de la Moncloa), y los partidos políticos comienzan una nueva etapa en la se persigue conseguir el poder.
El PSOE desencadena una feroz campaña de “acoso y derribo” contra su persona, ya que se le considera el único impedimento para la victoria electoral socialista. El Presidente siempre aceptó la crítica, pero la descalificación personal no. “La crítica… es una necesidad… en un sistema democrático… pero… la permanente descalificación de las personas… no son un arma legítima”, llegará a decir en su discurso.

¿Por qué dimitió Adolfo Suárez?.  Entre otras, dijo aquella frase que todavía está dando vueltas hasta que se aclare su misterio: "No quiero que el sistema democrático de convivencia sea, una vez más, un paréntesis en la historia de España" y “Me voy porque las palabras parecen no ser suficientes”.

El conglomerado que formaba la Unión de Centro Democrático - UCD empieza a hacer aguas. Las rivalidades y ansias de poder de los barones del partido que no dejan de maniobrar contra él. Oscar Alzaga, Luis de Grandes, Miguel Herrero, Antonio Fontan, Fernando Álvarez-Miranda, Rafael Camuñas, Pio Cabanillas, entre otros, se ausentan de las votaciones, le consideran aferrado al cargo, incapaz de liderar y algunos hasta le desprecian por su falta de una mayor formación académica e intelectual. 
Además se produce, una extraña unión de intereses, resumiéndose en una cruel e injustificada frase: “o Suárez, o la democracia”. En esa tesitura, él tiene claro que no puede ser el impedimento para el desarrollo de las libertades por las que ha luchado: “algo muy importante tiene que cambiar, y yo quiero contribuir, con mi renuncia, a que ese cambio sea realmente posible e inmediato.”

Suponer que dimitió por la presión militar, es desconocer el arrojo y acción demostrada con militares armados, la noche del 23-F. 

La suma de todo lo anterior, la tensión y presión, que supongo llego a ser irresistible, llevaron a Adolfo Suárez González a dimitir, arropado por su familia en el Palacio de La Moncloa, la tarde del 29 de enero de 1981.

Y aquella tarde, en su discurso, incluyo unas palabras que son aplicables a la situación actual: "Creo que tengo fuerza moral para pedir que en el futuro no se recurra a la inútil descalificación global, a la visceralidad o al ataque personal".

Hoy que los políticos han dejado de ser representantes de la ciudadanía. Los partidos se han convertido en maquinarias de promoción de personajes, que a su vez son tributarios de la dirección del partido, y por ello pierden la autonomía e iniciativa. 
Que desde el momento de la toma de posesión del escaño, el nuevo profesional de la política, se convierte en experto-doctor de cualquier asunto o tema que surja.
Que la asignación de una dedicación y la cantidad a retribuir por la misma, en algunos casos escandalosas, refuerza esa idea de profesionales de la política al servicio del partido.
 
Hoy los ciudadanos votamos listas cerradas, en las que van incluidos paisanos, a los que de otra manera no votaríamos, listas confeccionadas por los partidos, y que tienen  poco de democráticas.
Hoy, que los profesionales de la política, cuando están imputados en supuestos actos delictivos, son arropados por sus direcciones. Que se refuerza su inocencia, según nos quieren hacer creer, porque son más votados. Que impunemente o no tan impune, se enriquecen, compadrean, se pliegan, se entregan a cualquier corruptor, y después aun lo justifican.

Que se faltan al respeto, insultan, calumnian, acusan de delitos, denigran y escarnecen, dando taal ejemplo a la ciudadanía, que produce  exaltados sin control, a ciudadanos normales.
Después de todo lo dicho, y la ausencia de dimisiones, expulsiones, expedientes, etc. reconocimiento de culpa o arrepentimiento, resaltan las figuras integras y reconocemos la profundidad de la sima que se ha producido entre el político al servicio de la ciudadanía,  y el político transitando a su servicio  por las cloacas de la corrupción. 

Y tomando una frase de Josep Rosello, pregunto: 

Enguany hi han eleccions, quina serà la nostra resposta?

Vicent Ibañez


DISCURSO DE LA DIMISION DE Adolfo Suárez    http://www.retoricas.com/2009/06/discurso-dimision-adolfo-suarez-29.html

No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...