Friday 7 January 2011

DES DE LA POBRESA


“Si li done de menjar als pobres, em diuen que sóc un sant. Però si pregunte per que els pobres passen fam i estan tan malament, em diuen que sóc un comunista”  Hélder Pessoa Câmara (Fortaleza 1909 - Recife,1999) Obispo brasiler i teòleg de l´alliberació. 

Hui acabat d'estrenar l'any 2011, i acabades les celebracions, de cada un sabrà que, i ja consumida quasi la mitat del primer quart del segle XXI, sorprèn, com a mínim, que després de cent llargs anys de progrés tècnic i d'avanços en tots els camps científics, el nostre "humanisme" no evolucione, al mateix ritme que ho fan la ciència o la tècnica. Ni les actituds progressistes de millora, d'igualtat en les condicions socials de tots els components de la raça humana; ni servixen de res les    declaracions de principis, perquè estes no s'apliquen efectivament. 

Quan parle de pobresa, ho faig en el sentit mes ampli, la pobresa economica, in-telectual, social...

Pobresa. Les iniciatives d'organismes com l'ONU o el Banc Mundial, no han aconseguit eradicar, ni tan sols, disminuir la taxa de pobresa del planeta, i l'actitud global de la nostra societat immersa en el consumisme, que per a satisfer-ho s'ha convertit en dominadora dels recursos a escala mundial. 
 
Pobresa. Una societat que castiga als pobres i dèbils, amb lleis restrictives i fiscalitzadores i que permet i protegix els interessos quasi sempre foscos del capital. Que és capaç de vendre armes a un país i enviar-li ajuda humanitària per a pal·liar els efectes de la guerra, que eixes mateixes armes mantenen viva. En fi una societat deshumanitzada i que mira a un altre costat quan es fan presents estes realitats.
 
A la globalització se li atribuïxen tots els fenòmens, que es van produint i als que de moment no podem donar explicació. Es diu que la pobresa és un fenomen de la globalització. Crec que no és cert, la pobresa ja existia, la pobresa s'ha accentuat amb la globalització, perquè no hem sigut capaços d'eradicar-la durant el segle mes prospere i ric dels passats. 
Baixant uns quants escalons, i si mirem al nostre voltant, si veiem quan mirem (pobresa), comprovarem que la pobresa s'ha instal·lat en el nostre espai immediat. De fet alguns ja saben de qui és la culpa i que es pot fer per a donar-li solució.
Tres són els culpables identificats pels nous economistes (pobres) de “saloon”, culpables als tres se'ls insulta sense cap respecte. Han arribat esta situació, crec jo,  perquè patixen algunes diòptries de miopia en el seu lòbul frontal. 
Durant les dos ultimes dècades del segle XX i la primera del XXI, hem viscut al gran, sense referència ni mesura, el  “boom” no tènia fi. Quan el “boom” s'ha convertit en “puf”, l'edifici de prosperitat, s'ha vingut baix. El miratge, (que alguns si vèiem), a l'arriba d´una xicoteta brisa, brisa provocada per la rapinya d´aquells què tenen molt i anhelen molt més, ens ha tornat al nostre lloc.  
I els pobres d'ara, que durant el “boom” eren també  pobres, i eren explotats, contractats en l'economia submergida, en treballs mal remunerats, en treballs que els ciutadans del nostre espai immediat no creien fora de la seua altura i estatus social, estos treballs eren ocupats per immigrants o paisans nostres que no son al 100%.
Ara, amb el “puf”, la immigració i els paisans -100%, formen part de la triada de culpables.
No es pot partir de posicions d'avantatge, quan del que es tracta, crec que tots estem d´acord, és de construir una societat més equilibrada, justa i solidària, una societat evolutiva que hauria d'estar, d'acord amb el progrés tècnic i científic, per a recuperar els seus grans buits humanístics i el seu desavantatge respecte als avanços en altres matèries. No hauríem de manar missions tripulades a la Lluna i passejar per ella el nostre poder tècnic, quan no som capaços de solucionar el problema de la fam en el nostre planeta.
Varem crear la necessitat, mà d'obra barata i no qualificada. I van vindre els pobres. Nosaltres vam tindre l'oportunitat d'enriquir-nos, ens varem fondre la riquesa, hem despertat del nostre somni de nous rics, i estan ací els pobres, i continuen sent pobres, tal com van vindre. 
I a qui culpem?.
Als pobres.

Vicent Ibáñez
http://www.vicentmarroixest.cat

*****************************************


“Si le doy de comer a los pobres, me dicen que soy un santo. Pero si pregunto por que los pobres pasan hambre y están tan mal, me dicen que soy un comunista”
Hoy recién estrenado el año 2011, y terminadas las celebraciones, de cada uno sabrá que, y ya consumida casi la mitad del primer cuarto del siglo XXI, sorprende, como mínimo, que tras cien largos años de progreso técnico y de avances en todos los campos científicos, nuestro "humanismo" no evolucione, al mismo ritmo que lo hacen la ciencia o la técnica. Las actitudes progresistas de mejora, de igualdad en las condiciones sociales de todos los componentes de la raza humana; y no sirven de nada las declaraciones de principios, si éstas no se aplican efectivamente.

Cuando hablo de pobreza, lo hago en el sentido mas amplio. Las iniciativas de organismos como la ONU o el Banco Mundial, no han conseguido erradicar, ni tan solo, disminuir la tasa de pobreza del planeta, y la actitud global de nuestra sociedad inmersa en el consumismo, que para satisfacerlo se ha convertido en dominadora de los recursos a escala mundial. Una sociedad que castiga a los debiles, con leyes restrictivas y fiscalizadoras y que permite y protege los intereses casi siempre oscuros del capital. Que es capaz de vender armas a un país y enviarle ayuda humanitaria para paliar los efectos de la guerra, que esas mismas armas mantienen viva. En fin una sociedad dehumanizada y que mira a otro lado cuando se hacen presentes estas realidades.

A la globalización se le achacan todos los fenomenos, que se van produciendo y a los que de momento no podemos dar explicación. Se dice que la pobreza es un fenomeno de la globalización. Creo que no es cierto, la pobreza ya existia, creo que la pobreza se ha acentuado con la globalización, porque no hemos sido capaces de erradicarla durante el siglo mas prospero y rico de los trancurridos.

Bajando varios peldaños, y si miramos a nuestro alrrededor, si vemos cuando miramos, comprobaremos que la pobreza se ha instalado en nuestro espacio inmediato. De hecho algunos ya saben de quien es la culpa y que se puede hacer para darle solucion.

Tres son los culpables identificados por los nuevos economistas de “saloon”, culpables a los tres se les insulta sin respeto alguno. Han llegado esta situación, creo yo,  porque padecen algunas diotria de miopia en su lobulo frontal. 

Durante las dos ultimas decadas del siglo XX y la primera del XXI, hemos vivido a lo grande, sin referencia ni medida, el  “boom”, no tenia fin. Cuando el “boom” se ha convertido en “puf”, el edificio de prosperidad, se ha venido abajo. El espejismo, (que algunos si veiamos), al llegar una pequeña brisa, brisa provocada por la rapiña de los que tienen mucho y anelan mucho más, nos ha devuelto a nuestro sitio. 

Y los pobres de ahora, que durante el “boom” eran también  pobres, y eran explotados, contratados en la economia sumergida, en trabajos mal remunerados, en trabajos que los ciudadanos de nuestro espacio inmediato no creian fuera de su altura, estos trabajos eran ocupados por inmigrantes.

Ahora, con el “puf”, la inmigración forma parte de la triada de culpables.

 No se puede partir de posiciones de ventaja, cuando de lo que se trata, creo que todos estamos deacuerdo, es de construir una sociedad más equilibrada, justa y solidaria, una sociedad evolutiva que debería estar en consonancia con el progreso técnico y científico, recuperar sus grandes vacíos humanísticos y su desventaja respecto a los avances en otras materias. No deberíamos mandar misiones tripuladas a la Luna y pasear por ella nuestro poderío técnico, cuando no somos capaces de solucionar el problema del hambre en nuestro planeta.

Creamos la necesidad de mano de obra barata y no culificada. Y vinieron los pobres. Nosotros tuvimos la oportunidad de enriquecernos, fundimos la riqueza, hemos despertado de nuestro sueño de nuevos ricos, y estan aqui los pobres, y siguen siendo pobres, tal como vinieron.

Y a quien culpamos?.

A los pobres.

1 comment:

de said...

Marisa Lopez va dir:
Totalmente de acuerdo, Vicente.
Como dice mi madre "no sé de q se quejan algunos pq la crisis está afectando a los que siempre han estado en crisis". A los pobres, a los q ya eran pobres y a todos los pobres q llegaron d fuera.
Y los q están forrados quejándose, no hay derecho,q falta de ética.
Pero esta es una lucha q no interesa, como tantas otras...q triste.

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...